LO-formand til verdens absolutte magtelite: I kan lære af den danske model

Arbejdsliv
- Danmark kan bidrage med den danske model, som er så enorm vigtig i den nye fremtid, fortæller LO-formand Lizette Risgaard, der taler til det økonomiske topmøde i Davos om fremtidens arbejdsmarked. (Foto: Foto: Ida Guldbæk/Ritzau Scanpix)
LO's formand Lizette Risgaard taler til statsoverhoveder, toppolitikere og virksomhedsledere ved det verdensøkonomiske topmøde i Davos. Her vil hun fremhæve den danske arbejdsmarkedsmodel.

Resten af verden kan med fordel tage ved lære af den danske model, når udfordringer med fremtidens arbejdsmarked skal løses, lyder budskabet fra LO’s formand til verdens magtelite.

- Alle skal være med og alle skal have en del af den vækst og den velfærd, som den ny teknologi og digitalisering frembringer, lyder det fra LO’s formand Lizette Risgaard.

Hun er i disse dage til topmøde i byen Davos i Schweiz, hvor World Economic Forum tager temperaturen på verdensøkonomien.

Her mødes toppolitikere, statsoverhoveder, erhvervsledere og NGO’er fra hele verden for at diskutere, hvordan der skabes 'en fælles fremtid i en splittet verden', som årets tema lyder på. 

Første gang LO-formand deltager

Med godt 1.000 virksomhedsledere og 350 toppolitikere, herunder USA’s præsident Donald Trump, er det den absolutte magtelite, der er samlet i den sneklædte schweiziske by Davos.

Det er første gang, en LO-formand får taletid til topmødet. Lizette Risgaard er inviteret til at tale om fremtidens arbejdsmarked, og de forandringer den ny teknologi og digitaliseringen medfører.

- Det er simpelthen nødvendigt at finde en bedre balance mellem løn og profit. Lønmodtagerne, som er med til at skabe virksomhedens indtjening, de skal også have del i den vækst og velstand, der skabes. Ellers får vi en splittet verden.
Lizette Risgaard, LO-formand

Og her vil hun fremhæve de danske traditioner for trepartsaftaler og overenskomster på arbejdsmarkedet som eksempler på, hvordan man sikrer lønmodtagere og arbejdsgivere mod fremtidens udfordringer med øget digitalisering og robotteknologi. 

- Denne mulighed for at være med på programmet er jo rigtig god. Både for den danske fagbevægelse, men også for den internationale fagbevægelse. Danmark kan bidrage med den danske model, som er så enorm vigtig i den nye fremtid, fortæller Lizette Risgaard til Avisen.dk forud for sin tale onsdag eftermiddag til debatarrangementet 'The Future(s) of Work: Automation or Augmentation' i Davos'.

Her vil Lizette Risgaard opfordre både statsoverhoveder og arbejdsgivere til at tage ansvar for, at lønmodtagere med efter- og videruddannelse har de rette kompetencer til fremtidens arbejde. 

Opsang til Løkke

- Disse forandringer er jo noget, der rammer alle og alle brancher. Det er vigtigt, at både arbejdsgivere, stater og regeringer tager ansvar, og at vi som lønmodtagere har et system med trepartsaftaler og overenskomster, der sikrer efter- og videreuddannelse. Og at der er et sikkerhedsnet, som kan underbygge den fleksibilitet, som er på arbejdsmarkedet, og som bliver endnu større i fremtiden. Det har vi været gode til Danmark, og det er noget, jeg vil slå på, siger Lizette Risgaard. 

Hun vil dog ikke male skønmaleri af det danske arbejdsmarked og beskæftigelsespolitik: 

- Jeg fortæller altså også, at det er paradoksalt, at vi i Danmark har en regering, der netop skærer på uddannelse og sikkerhedsnet. Det vil jeg fortælle om, fordi det jo nok kan undre nogle, at vi på den måde er ved at ødelægge noget af det, som andre lande kunne drømme om at få, lyder det fra Lizette Risgaard. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil deltage i topmødet i Davos torsdag og fredag. 

Den danske model?

Den helt særlige arbejdsmarkedsmodel, vi har herhjemme, hvor staten, arbejdsgivere og lønmodtagere samarbejder, forhandler og har indflydelse på beskæftigelsespolitikken samt løn- og arbejdsvilkår. 

Den danske model bygger på tre dele:

- Trepartssamarbejde, hvor staten og arbejdsmarkedets parter samarbejder om beskæftigelsespolitikken. 

- Kollektive overenskomster, hvor løn- og arbejdsvilkår aftales mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. 

- Høj organisationsgrad. I Danmark er der en lang og stærk tradition for, at lønmodtagere er medlem af faglige organisationer. 

 

UDVID

Krimi

To fly stødt sammen

i luften