VORES VALG Liste Ø fortsætter kampen for kønskvoter
Her står S, SF og Enhedslisten pænt på rad og række, men uenigheden er stor. Ikke mindst når det kommer til ligestilling. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
S-SF vil aligevel ikke kræve 40 procents kvinder i bestyrelserne til forundring for Enhedslisten, der håber på andre toner efter valget.

I går var rød fløjs enighed på ligestillingsfronten rørende, da det drejede sig om øremærket fædrebarsel. I dag fører netop ligestilling igen til uenighed blandt de fire partier.

Til Information siger næstformand Mette Frederiksen (S), at Socialdemokraterne ikke længere ønsker hverken tvangsopløsning eller økonomisk straf til bestyrelser, der ikke lever op til kravet om 40 procent kvinder om bordet.

Det ærger Enhedslistens ligestillingsordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

"Det undrer mig, for det har vi tidligere været enige om. Det er jo et redskab, som man med stor succes har brugt i Norge. Og jeg mener, det er helt afgørende, at vi får en ligelig kønsfordeling i bestyrelserne," siger hun til Newspaq.

Hun er dog ikke helt modløs.

"Vi må jo sætte os efter valget og finde ud af, hvad vi kan finde ud af."

Enhedslisten vil ikke tvangsopløse bestyrelser, der ikke lever op til kravet, men vil gerne kunne straffe dem med økonomiske sanktioner.

SF's ligestillingsordfører Pernille Vigsø Bagge siger til Information, at SF stadig går ind for kønskvotering med bødestraf, men partiet har alligevel valgt at følge vennerne hos Socialdemokraterne, der altså ikke vil hverken lovgive eller sætte en klar målsætning for, hvornår målet om 40 procent kvinder i bestyrelserne skal være opfyldt.

I stedet mener den måske snarlige regering, at ligestilling skal opnås ved frivillighedens vej, men det er alt for uambitiøst, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

"Nu har man haft rigtig, rigtig mange år, hvor der ikke er sket noget, og jeg mener, vi er nødt til at handle, for der er ikke noget, der tyder på, ligestilling kommer af sig selv."

I Norge er bestyrelserne underlagt kønskvotering, og det har resulteret i, at 44,2 procent af bestyrelsesmedlemmerne er kvinder. I Danmark er tallet 18,1 procent.