Lisbeth 10 år på kontanthjælp efter elevator-ulykke på job: Chefen svigtede

I 2005 kom Lisbeth ud for en arbejdsulykke. Chefen lovede at anmelde skaden, men det skete ikke.
Lisbeth Raunkiær Thellesen arbejdede som køkkenassistent i et cateringsfirma.
Lisbeth Raunkiær Thellesen arbejdede som køkkenassistent i et cateringsfirma. Foto: Privatfoto

Lisbeth Raunkiær Thellesen elskede sit arbejde som køkkenassistent. Hun elskede det kollegiale sammenhold, og hun så arbejdet som en del af sin identitet.

Men da hun i 2005 fik væltet en vareelevator ned over sig selv, måtte hun spejde langt efter hjælp fra chefen, fortæller hun i dag.

Lisbeth Raunkiær Thellesen siger, at hun ikke er typen, der piber over tingene, og at hun formåede at arbejde dagen ud og cykle hjem, selvom hele kroppen var i smerter.

Dagen efter var smerterne i særligt ryggen blevet for meget, fortæller hun. Hun meldte sig syg og fortalte om episoden til sin chef, som lovede, at hun nok skulle melde det, fordi det var en arbejdsskade.

- Det troede jeg selvfølgelig på, at hun ville, men det gjorde hun så ikke, siger Lisbeth Raunkiær Thellesen.

Først da cateringsfirmaet lidt efter gik neden om og hjem, undersøgte hendes sagsbehandler sagen og opdagede, at skaden ikke var blevet anmeldt, fortæller hun.

Ifølge Lisbeth Raunkiær Thellesen var hendes arbejdsgivere desuden forsvundet fra jordens overflade, og hun havde derfor ingen chance for at få kontakt til dem eller modtage erstatning for skaden.

Ifølge nye tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring er Lisbeth Raunkiær Thellesen bare en af 73.000 tilfælde siden 2003, hvor chefen ikke har anmeldt en arbejdsulykke. 

Ifølge reglerne kan den tilskadekomne medarbejder have krav på at få dækket behandlingudgifter eller at få erstatning for varigt mén eller for tab af erhvervsevne, når en arbejdsulykke er blevet anmeldt af chefen. 

10 år på kontanthjælp

Lisbeth Thellesen fortæller, at hun i dag har været på kontanthjælp i 10 år. Sidste år fik hun en fleksjobsbevilling, og hun er blevet visiteret til at kunne arbejde 1-3 timer om dagen på grund af konstante smerter, fortæller hun.

Selvom hun skriver masser af ansøgninger, har der ikke været noget job, der passede til hendes behov.

- Ingen vil ansætte mig, fordi jeg er nedslidt. Jeg kan jo ikke gå til en arbejdsgiver og sige, at jeg ikke ved, om jeg kan arbejde en eller tre timer om dagen. Det forstår jeg godt, at de ikke vil, siger Lisbeth Thellesen.

Skulle flytte fra hjerneskadet søn

Mens Lisbeth Thellesen arbejdede, boede hun i en tre-værelses lejlighed på Christianshavn, hun var helt vild med. Men den manglende arbejdsevne betød, at hun var nødt til at forlade sin lejlighed til fordel for et sommerhusområde i Halsnæs.

Det betød også, at hun måtte flytte langt væk fra sin hjerneskadede søn, der bor i København.

- Min økonomi sejler også, og jeg har virkelig stor gæld. Det ville jeg aldrig have haft, hvis jeg havde kunnet fortsætte med at arbejde. Det har bare været nedtur på nedtur på nedtur, siger Lisbeth Thellesen.

Hun bliver ved med at søge arbejde, men eftersom der ifølge hende ikke er meget held i jobsøgningen, er der efterhånden kun pensionen at se frem til nu.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.