200 gymnasielærere skal fyres
I disse dage fyres omkring 200 gymnasielærere, og det kommer til at forringe undvisningen, mener Tomas Kepler, der er formand for Gymnasieskolernes Lærerforening. Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
200 gymnasielærere skal fyres på landets gymnasier. Besparelser og faldende elevtal er årsag til afskedigelserne, lyder det fra Gymnasieskolernes Lærerforening.

Omkring 200 gymnasielærere er blevet varslet fyret på landets gymnasier. Det oplyser Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) til Avisen.dk. 

- Hovedparten af afskedigelserne skyldes besparelser på gymnasieuddannelserne. Der er ingen tvivl om, at det har indflydelse på kvaliteten af undervisningen for eleverne, siger Tomas Kepler, der er formand for Gymnasieskolernes Lærerforening.

Ifølge ham sker fyringerne efter kravet om, at der skal spares to procent på landets gymnasier, og samtidig kæmper flere gymnasier med faldende elevtal. Besparelserne knytter sig til omprioriteringsbidraget, som blev indført i 2015 og betyder, at der samlet set skal spares 20 milliarder kroner på uddannelse indtil 2022.

Artiklen fortsætter under boksen.

Som næstformand for Danske Gymnasier, der er gymnasierektorernes organisation, er Jakob Thulesen Dahl enig i, at fyringerne vil forringe kvaliteten af gymnasieuddannelsen. Han uddyber, at de fleste gymnasier har fyret alt det administrative personale, som de kunne. Nu er kun lærerne tilbage, siger han til Avisen.dk.

- De her besparelser reducerer muligheden for at drive en god skole. Vi har snart skulle spare 10 procent, og eftersom lønnen til lærerne er 80 procent af vores omkostninger, så svarer det næsten til at fyre hver 10. lærer.

Jakob Thulesen Dahl ser det som en politisk nedprioritering.

- Selvom der også er andre faktorer, som et faldende elevtal, der har forårsaget disse fyringer, så er fyringerne et politisk ansvar. Besparelserne er en dårlig idé, fordi vi har været rige i mange år på grund af, at vi har haft en god og gratis uddannelse, der har været for alle. Det kan ændre sig nu, siger han.