Administration 

Lene Espersens kamp mod bordellernes bagmænd

Der er kun faldet 13 domme for menneskehandel i Danmark siden 2002. Alligevel siger politiet, at indbrud og færdselsuheld er vigtigere. Men justitsminister Lene Espersen (K) nægter at kritisere politiets indsats. Til gengæld har hun en plan

Af Silke Bock og Anders Gylling Trier
sibo@avisen.dk | anti@avisen.dk

De sælger sex for ned mod 100 kroner. Kæmper om den gode kunde. Og de afleverer de fleste indtægter til bagmændene, som tjener store penge på kvindernes kroppe. Kvindehandel er blevet et problem i Danmark. Og det tager end ikke en halv frokostpause at gå fra Justitsministeriet på Slotsholmen og hen til Istedgade i København, hvor nigeranske prostituerede sælger sex til danske mænd.

Nu har justitsminister Lene Espersen (K) sammen med Rigspolitichefen sat en storstilet handlingsplan i gang for at fange de bagmænd, der står bag kvindehandel. En plan som hendes politikorps skal føre ud i livet fra årsskiftet. Nyhedsavisen mødte hende i ministeriet.

Hvad tænker du om de mænd, der køber sex af prostituerede?

- Det er en privat sag, som det er svært at gøre sig til moralsk dommer over.

Men er det en ret, mænd har?

- Det er vel både mænd og kvinder, der benytter sig af det, selv om størstedelen sikkert er mænd. Man skal passe på ikke at være sexistisk på det her område, men som samfund har vi valgt at sige, at det skal være muligt for to mennesker i ren frivillighed at have sex med hinanden og også af den vej, at den ene betaler for ydelsen.

Kort herfra ? midt på Istedgade ? står der nigerianske kvinder hver eneste dag, som Rigspolitiet formoder er ofre for menneskehandel. Er det i orden?

- Vi lever i en retsstat, så du skal have beviser og mistanke for at kunne skride ind. Hvis pigerne er her uretmæssigt, skal de ud af landet. Og hvis der foregår noget ufrivilligt, er det strafbart.

Hvis der bliver handlet med narko, er politiet der med det samme. Hvordan kan de nigerianske kvinder trække på gaden aften efter aften?

- Fordi det ikke er ulovligt at være prostitueret.

Men politiet formoder jo, at de er handlede?

- Så efterforsker politiet det også for fulde drøn. Jeg har selv været med bagmandspolitiet rundt, hvor de sendte tre-fire piger ud i lufthavnen, mens jeg var der. Så billedet af, at politiet ikke foretager sig noget, er simpelthen ikke rigtigt.

Vi har ringet til syv politikredse, hvor vi slog op i Ekstra Bladet og talte antallet af bordeller med udenlandske prostituerede. Ikke én af kredsene kørte fast ud til bordellerne. Ikke én kunne svare på, hvad der foregår på bordellerne. Er det godt nok?

- Nej, og derfor er strategien fremlagt. Politiet skal dokumentere over for partierne og mig, at de gør, hvad vi har bedt dem om.

I Sønderborg sagde politimesteren, at de prioriterer indbrud frem for kvindehandel. Er det en rigtig prioritering?

- Jeg skal ikke blande mig i de lokale dispositioner. Nu afhænger det af, hvilken type kriminalitet der volder flest problemer, og der er der nok forskel på at bo i Sønderborg, Løgstør og København

I Herning prioriterer de knivoverfald og færdselsuheld før kvindehandel. Er det en rigtig prioritering?

- Politiet gennemfører loyalt det, vi har bedt dem om, men vi forventer af dem, at kvindehandel bliver et prioriteret område med resultater.

Siden 2002 er der kun faldet 13 domme for menneskehandel. Er det godt nok?

- Ja, for i vores retssamfund skal du have beviser. Og heldigvis bliver mange dømt for rufferi. Men for mig at se kunne man nå meget længere, hvis flere piger afgav vidneforklaring mod bagmændene. Det er svært for os som kvinder at forstå, at nogle kvinder lader sig sælge for ussel mammon, og som ikke, når chancen byder sig, virkelig får stukket kniven ind i ryggen på den bagmand, som har ødelagt kvindens liv.

- Det er komplet uforståeligt for mig, at de overhovedet ikke vil hjælpe politiet, og det er komplet uforståeligt for mig, at det ikke lykkes for de frivillige institutioner, at overbevise pigerne om, at de skal hjælpe til.

Rufferi har en kort strafferamme i forhold til menneskehandel. Mange får kun mellem et halvt og et år. Er det nok til folk, der har smuglet mennesker herop for at holde dem som slaver?

- For folk, der handler andre mennesker mod deres vilje for at komme herop som sexslaver, er det rimeligt med en meget høj strafferamme. Men med rufferi er det tit sådan, at kvinderne ved, at de skal være prostituerede og betale en bagmænd for det.

I Slagelse faldt den første dom for rufferi med afrikanske kvinder, som var en lav straf. Politiet har fortalt, at pigerne på bordellet var mindreårige, og nogle var der mod deres vilje. Alligevel blev de kun dømt for rufferi. Virker paragraffen mod menneskehandel ikke godt nok?

Jo, men tænk hvis de piger havde vidnet i sagen. Så var han blevet dømt for menneskehandel. Men hvis pigerne holder hånden over ham, fordi der er trusler mod deres liv, eller fordi de håber, at bagmænd vil sende dem til et nyt sted, hvor de kan sende penge til deres familier, så fortsætter det.

Du får det til at lyde som om, det er pigernes egen skyld

- Nej, det gør jeg ikke, men at bilde befolkningen ind, at vi ved at ændre straffeloven kan få flere dømt holder ikke. Du skal kunne bevise, at de er handlede, og der er min påstand, at den mest effektive måde at få nogen dømt på er ved, at pigerne afgiver forklaring.

- Jeg kan godt forstå, at de piger sidder i en klemme og ikke tør vidne, men der skal vi berolige dem og forklare dem, at hvis de afgiver forklaring, er der stor sandsynlighed for, at den pågældende kommer bag tremmer i mange år og ikke kan skade andre piger.

Er det ikke også, fordi politiet ikke opsøger bordellerne?

- Strategien er jo en konsekvens af, at vi synes, politiet skal gøre det bedre. Det forarger mig som en kvinde, der lever i et moderne samfund, hvor vi har seksuel frihed og aldrig ville finde os i sådan en form for udnyttelse, at Danmark er blevet et sted, hvor kyniske bagmænd tjener penge på at få lokket unge piger hertil fra den fattige del af verden. Derfor skal der gøres mere, end der gøres nu.

Men der er jo få domme?

- Ja, men det forarger også mig, det skal I ikke tage fejl af. Jeg bliver rasende over, at de bagmænd ikke kommer i spjældet i mange, mange, mange år, men vi lever i et retssamfund, hvor anklagemyndigheden skal bevise, at man ikke alene har tjent penge på pigerne, men at man også mod deres vilje har tvunget dem herop.

Flere peger på, at refleksionsperiode på 30 dage ikke er lang nok, fordi pigerne er i chok og har mistilllid til myndighederne. Var det ikke en idé at forlænge perioden, så pigerne vil vidne?

- Hvis pigen vil medgive inden for de 30 dage, at hun gerne vil hjælpe, så kan hun blive her. Sådan er reglerne allerede i dag. Jeg synes, det er en påstand, at hvis man laver en længere periode, så fører det til flere vidneforklaringer. Men hvis andre europæiske lande med en længere refleksionsperiode er nået frem til gode resultater, så vil jeg gerne se på det, men jeg vil ikke lade mig styre af følelser, for sagen er for alvorlig til, at vi skal gøre ting, som vi tror virker.

Hvad skal vi så gøre for at få dem til at afgive forklaring?

- Pigerne vil kun vidne, hvis de ved, at de ikke er afhængige af deres bagmænd. Og derfor skal der være tilbud til pigerne i deres hjemlande. Det er der i dag ikke i mange lande. Kvindehandel er et fattigdomsproblem. Jeg tror ikke, at pigerne siger: Fedt, jeg skal være prostitueret . Jeg tror, at det er, fordi der ikke er noget alternativ.

Det er den tredjestørste kriminalitetsform i verden med virkelig få domme, så bagmændene risikerer jo ikke ret meget?

- Man skal passe på ikke at anerkende, at politiet gør en stor indsats. Men det er et område, hvor bevisbyrden er meget svær at løfte.

Den løfter man jo ikke ved aldrig at køre ud til bordellerne?

- Nej, og derfor skal politiet også gøre noget mere. Jeg tror, at en kortlægning er en udmærket idé, så det er klart i alle politikredse, hvilke udfordringer vi står over for. Så er der en chance for, at du kan se nogle mønstre og fange edderkoppen, der styrer det hele. Vi har set det virke på rockerkriminalitetet, så det er vejen, vi skal gå.

Tror du, at vi finder edderkoppen i Viborg eller Vejle?

- Det er svært at sige. Jeg ved ikke, hvor de sidder, eller hvor mange der sidder i andre europæiske lande.

Så politiet har ikke gjort nok?

Du får mig ikke til at kritisere politiet. Og det, at der er blevet dømt folk for menneskehandel, og der har været mange sager med rufferi, vidner om, at politiet ikke ligger på den lade side.

Men 13 domme er da ikke meget. Synes du?

Jamen, jeg ved ikke, hvad man skal måle det i forhold til.

Du skal se det i forhold til, at 500.000 mennesker årligt bliver handlet til Vesteuropa

- De kommer jo ikke alle sammen til Danmark, og jeg kender slet ikke det tal, må jeg blankt erkende. Men alle de redskaber, vi overhovedet kan give politiet, skal det have i kampen mod menneskehandel.

Vil vi se færre handlede kvinder i Danmark i fremtiden?

Politiet vil gøre alt, hvad det kan for at begrænse handlen, men jeg er ikke herre over, hvad man uden for Danmark vil sende ind i landet. Det, jeg vil garantere er, at bagmændene får det svært her. De får det rigtig svært.

ugeblad på hylde
Krimi

Se og Hør

frifundet 

håndsprit
Helt vildt

Skolepiger fik

håndsprit

i stedet for vand

person holdes for munden
Krimi

Filmede naboens børn:

Tiltalt for seks

voldtægter af børn

skole set fra vejen
Krimi

Mystik om ulykke på skole: 22-årig kvinde dør

kvinde smiler til fotografen
Kendte

Annette Heick:
Lys og lykke med
en anden mand

piller
Nyheder

Advarer: Medicinrester kan ende i forkerte hænder

mand bruger kikkert
Nyheder

Første officielle sommerdag - mange får op til 25 grader

byggekraner
Krimi

Advokat tiltalt i bestikkelsessag om millioner

ægtepar snakker
Helt vildt

Ægtepar sagsøger søn:

Vi vil have et barnebarn

kroen brænder
Krimi

Efter ti måneder: Ejere får nedbrændt historisk kro tilbage

ikea-logo på facade
Nyheder

Ikea handler stadig med Rusland

Tina Müller
Kendte

Tina Müller:

Venter barn til efteråret

lottokupon udfyldes
Nyheder

Lotto:

Lollik vinder 16 millioner

piger på badebro
Nyheder

Sol over Danmark:

Det gode vejr fortsætter

Underholdning

Zelenskyj: Vores musik erobrer Europa

voldsom brand flammer
Krimi

Sommerhus i flammer

politi står skrevet på døllefjelde
Krimi

Efterlyst for drab på Døllefjelde

britney spears
Kendte

Britney Spears:

Mister ufødt baby

ligblomsten blomstrer
Nyheder

Ligblomsten blomstrer:

Stanken breder sig

Ukrainske militærfolk k
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine

Ukrainske Kalush Orchestra, der vandt Eurovision lørdag
Film og TV

Tror på Eurovision-værtskab i 2023

Nyheder

Ukraine vinder Eurovision

En politimand med mundbind ved et supermarked
Nyheder

Mindst 10 dræbt i supermarkeds-skyderi i New York

Spillere på banen
Sport

Liverpool i ny triumf

politiafspærring
Krimi

Mand knivdræbt på kræmmermarked

Dinosaur
Dyreliv

Jurassic Park-dino solgt for formue

tanks på landevejen
Nyheder

Ukraine regner med at vinde krigen inden nytår

Mélanie Joly, med sin ukrainske ministerkollega, Dmytro Kuleba
Nyheder

Bebuder flere sanktioner mod Moskva

Luc Boris André
Nyheder

Dansker på scenen ved Eurovision

Lottokupon
Helt vildt

Million-kupon røg i skraldespanden

et ældre ægtepar kigger ud fra bagstavnen af en bog
Livsstil

Afdragsfri lån: Vær opmærksom på denne klausul

et orkester på scenen
Film og TV

Ukraine er storfavorit i Eurovision: Det sker hvis de vinder

Nogle unge mennesker på en scene
Film og TV

FAKTA: De seneste ti års Eurovision-vindere

Tre stjerner fra Hollywood og en Bitcoin
Kendte

Efter Bitcoin-styrtdyk:

De kendte tier

et ukrainsk sætning på en t-shirt
Film og TV

Eurovision sætter fokus på krigen i aften

Kronprinsfamilien på en trappe
Kongelige

Royal bryllupsdag: Det fungerer bare godt

Tre mennesker i kamp mod noget
Kendte

Hollywood-stjerne død

Et par holder i hånden
Sex og samliv

Kom i gang med at date efter skilsmissen

En hvid bil og politiafspærringer
Krimi

Gravid kvinde skudt:

Føder sit barn og dør 

Et view over en by på Mallorca med strand
Krimi

To turister på Mallorca styrter i døden 

et smadret stålværk
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb seneste døgn i krigen i Ukraine

israel bebyggelser
Nyheder

Danmark til Israel:

Stop nye bosættelser

Stig Tøfting
Kendte

Stig Tøfting: Ramt af hjort på motorvejen

USA's forsvarsminister, Lloyd Austin
Nyheder

Pentagon og Kreml:  
Nu taler de sammen

Olkiluoto-atomkraftværket i Eurajoki i det vestlige Finland
Nyheder

Rusland:

Slukker for strømmen

Sarah Grünewald
Kendte

Vild med dans-værten: Slut med børn

bil på taget
Krimi

Voldsom ulykke:

Bil endte på taget

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan,
Nyheder

Nato-optagelse: Finland og Tyrkiet skal mødes

Anders Fogh Rasmussen
Kendte

Anders Fogh:

Jeg forlod min mor

Nyheder

EL vil handling: Vi skal bekæmpe børnefattigdom

vej og park i esbjerg
Krimi

Politi affyrede

varselsskud 

politi til stede ved demonstration
Krimi

Demonstranter lagde

sig på kørebanen 

stort hotel set udefra
Nyheder

Advarer

VM-hoteller

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan,
Nyheder

Nato: Tyrkiet er imod Sverige og Finland

drivhus i have
Livsstil

Vælg de rigtige afgrøder

til drivhuset

mandposerer
Kendte

Blev kun 65 år:

Sopranos-stjerne død

to bjørne i naturen
Nyheder

Soldat dræbt

af bjørn

hul i jorden på vej
Krimi

Mand død efter

arbejdsulykke

skib ligger i havn
Nyheder

11 danske virksomheder

på fornem liste

par går med paraply
Nyheder

Kedelig bededag -

sjovere weekend

soldater på militærkøretøj
Nyheder

OVERBLIK: Det seneste

døgn i Ukraine

grønlandsk bygd
Nyheder

Grønland: Danmark bør undersøge krænkelser

alvorlig trafikulykke
Krimi

Helikopter tilkaldt:

Alvorlig personskade

Lisbet Dahl
Kendte

Lisbet Dahl:

Jeg bliver så træt

pressefolk med mundbind til eurovisio
Film og TV

Eurovision:

Dropper testkrav 

Claus Hjort Frederiksen
Nyheder

OVERBLIK: Sådan ser partierne på Hjort-sagen

to storke i rede
Nyheder

Åh nej:

Storkeungerne dør

vildt sommerhus til 30 millioner
Nyheder

29,5 millioner:

Vildt sommerhus

Båd i brand - sort røg
Krimi

Voldsom brand:

Sort røg står op

herlufsholm logo på jakke
Nyheder

Herlufsholm:

Skrider fra bestyrelsen

Nyheder

Ellevilde forskere: Afslører historisk billede af sort hul

mand interviewes
Nyheder

Vil rejse tiltale

mod Claus Hjort

elbil lades op
Biler

Sådan lader du

elbilen op billigst 

hånd med piller
Sundhed

Advarer mod kosttilskud: 
Kan give hjertestop

mand smiler
Kendte

Efter anklager:

Kevin Spacey lander

første større rolle 

bil kører forbi stærekasse
Krimi

317 biler i fartfælden

på fire timer 

mand smiler
Kendte

Jacob Haugaard:

Jeg er en overlever

mand poserer
Kendte

Kærlighedsferie aflyst:

TV-vært indlagt på

hospitalet

indgang til hospital
Nyheder

Efter sag om

amputationer:

Direktør fyret 

fly på landingsbane
Helt vildt

Passager måtte

lande fly