VORES VALG Lene E kaldte Radikale for ekstremistisk sekt
"Det kan godt være, jeg drikker cafelatte, men det bliver altså det tætteste, jeg nogensinde kommer et samarbejde med De Radikale," sagde Lene Espersen i 2006. Nu må hun æde sin ord. Foto: Scanpix/Reuters/Ints Kalnins
Fra sekt til samarbejdspartner. Lene Espersen (K) i kovending om samarbejde med De Radikale. De er "mere afdæmpede" nu.

Et gammelt angreb mod De Radikale rammer nu Lene Espersen (K) som en boomerang.

De Radikale og De Konservatives overraskende håndtryk og politisk varme under valgkampen var nemlig fuldstændig utænkeligt for den tidligere konservative partileder i sommeren 2006.

"Det kan godt være, jeg drikker caffe latte, men det bliver altså det tætteste, jeg nogensinde kommer et samarbejde med De Radikale, for de har bevæget sig ud og er blevet sådan en ekstremistisk sekt på venstrefløjen," sagde daværende justitsminister Lene Espersen i et interview med Politiken.

I dag vil Lene Espersen ikke bruge samme formulering, men fortryder dog ikke, det hun sagde for fem år siden.

"Det var primært rettet mod værdipolitikken, hvor De Radikale tordnede mod stramningerne af udlændingepolitikken, som skulle få styr på antallet af fremmede, som kom til Danmark," siger Lene Espersen til Newspaq.

Men hvis det var værdipolitikken, som fik dig til at sige det om De Radikale, så mener du vel stadig, at De Radikale er en ekstremistisk sekt på venstrefløjen, hvis de ikke har ændret værdipolitik?

"Jeg synes, De Radikale er blevet mere afdæmpede med tiden, og der er ikke de voldsomme overfald på regeringens politik, som der har været," siger Lene Espersen.

Morten Østergaard, radikal næstformand, dvæler trods den konservative kovending ikke ved fortiden.

"Vi bærer ikke nag, og det er nye tider i Det Konservative Folkeparti, og vi er glade for, at vi har lovet hinanden samarbejde efter et valg," siger han til Newspaq og påpeger, at De Radikale har haft et fortrinligt samarbejde med Lene Espersen som udenrigsminister om Afghanistan og Libyen.

I valgkampens første uge gav den nuværende konservative leder Lars Barfoed og Margrethe Vestager fra De Radikale hinanden hånd på, at de to partier vil arbejde sammen, uanset om det er de blå eller røde, der vinder valget.