Ledigheden blandt unge håndværkere femdoblet
I 2009 var mere end hver fjerde af de nyuddannede murere ledige et år efter endt uddannelse. I 2007 var det kun godt fire procent, der var ledige ét år efter. Foto: Colourbox.dk
Ungdomsarbejsløsheden tordner i vejret. 12 procent af alle faglærte, der afsluttede en uddannelse i 2009, var ledige ét år efter.

Der er dystre jobudsigter for unge, der afslutter en uddannelse.

Hver 10. ung står uden arbejde ét år efter den afsluttende eksamen, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Værst ser det ud for faglærte og akademikere, hvor henholdsvis 12,1 og 12,7 procent fylder op i jobkøen ét år efter, at de afsluttede deres uddannelse.

De faglærte, der traditionelt har haft nemmere ved at få fodfæste på jobmarkedet end højtuddannede, har dermed oplevet en femdobling i dimittendledigheden siden 2007.

Dengang var blot 2,4 procent ledige et år efter uddannelsen.

Selvom det er blevet sværere for mange nyuddannede at finde et arbejde, viser tidligere analyser fra AE, at det altid kan betale sig at tage en uddannelse.

Personer med en uddannelse har f.eks. en højere livsindkomst, en bedre tilknytning til arbejdsmarkedet, flere år på arbejdsmarkedet og færre sygedage, når man sammenligner med personer uden uddannelse.

Blandt de faglærte er det især nyuddannede inden for byggebranchen, der er hårdt ramt af ledighed.

Blandt de nyudannede murere var hver fjerde ledig et år efter afsluttet uddannelse. Blandt tømrere/snedkere var det hver femte.

Vil man være sikker på job, skal man uddanne sig til sosu-assistent. Her var blot 1,8 procent uden arbejde ét år efter afsluttende eksamen.