Ledige ikke i tvivl: Praktik er gratis arbejde
Smede føler, de bliver brugt som gratis arbejdskraft, når de som ledige er i praktik. Niels Hougaard/Polfoto.
Otte ud af ti ledige smede oplever, at de bliver brugt som gratis arbejdskraft, når de er i praktik. Mange medlemmer føler sig misbrugt, fortæller Dansk Metal.

Vi bliver brugt som gratis arbejdskraft. Sådan lyder meldingen fra otte ud af ti arbejdsløse smede, mekanikere og andre metalarbejdere. De har som ledige været i praktik i en virksomhed en måneds tid.

For hver femte metalarbejder var en måneds ulønnet arbejde en forudsætning for - måske - at få et almindeligt job bagefter.

Det fremgår af en ny undersøgelse, som fagforbundet Dansk Metal har udført blandt sine medlemmer.

Læs mere om undersøgelsen her

Klejnsmed Flemming B. Madsen fra Randers er blandt de metalarbejdere, der har følt sig som gratis arbejdskraft. Han var som ledig i praktik hos en forhandler af campingvogne.

- Blandt andet vaskede jeg campingvogne af. Det var et arbejde, der skulle gøres under alle omstændigheder, og som de lige så godt kunne have hyret for eksempel nogle unge mennesker til at gøre efter skoletid, siger Flemming B. Madsen.

Mange føler sig misbrugt

Ifølge Dansk Metal står Flemming B. Madsen ikke alene med oplevelsen af at arbejde gratis.

- Vi får rigtigt mange reaktioner fra medlemmer, der føler sig misbrugt som gratis arbejdskraft, fortæller Torben Poulsen, som leder a-kassen i Dansk Metal.

93 metalarbejdere, som har været i virksomhedspraktik, har deltaget i undersøgelsen. 76 af dem oplevede, at de blev brugt som gratis arbejdskraft.

Når ledige er i praktik i en virksomhed - typisk en måned - får de ingen løn. De må nøjes med deres kontanthjælp eller dagpenge.

- Vores medlemmer får opgaver, som de har de fulde kvalifikationer til i forvejen og indgår på lige fod med kollegerne, men de får ikke løn. Det støder dem og giver dem en dårlig praktiktid, fortæller Torben Poulsen.

Chefer: Skyd ikke på os

Der er ingen grund til at skælde ud på arbejdsgiverne for at lade ledige arbejde ulønnet, mener Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

- Det er jobcentrenes ansvar, at virksomhedspraktik bliver brugt efter hensigten og med omtanke. Man skal huske, at praktik er noget jobcentrene – og ikke arbejdsgiverne – efterspørger, siger Jørgen Bang-Petersen, som er chefkonsulent i DA.

Han ser ingen grund til at ændre de nuværende regler for praktik i virksomheder.

Først en måneds gratis arbejde

I Dansk Metals undersøgelse fortæller hver femte metalarbejder, at han er blevet mødt med et krav om først at arbejde ulønnet en måned i praktik, før han måske kunne få et job på almindelige betingelser.

- Det er ikke sundt, at hver femte skal begynde i praktik for at få job. Nogle virksomheder har åbenbart vænnet sig til, at de kan få den første måneds arbejdskraft gratis, siger Torben Poulsen.

Set med arbejdsgivernes briller kan der være god mening i, at ledige først skal i praktik.

- Hvis virksomheden er usikker på, om man vil ansætte den ledige og gerne vil have en måned til at se vedkommende an, så er det ok, siger Jørgen Bang-Petersen fra DA og fortsætter:

- Men hvis virksomhedspraktik bliver brugt som et tilskud ved enhver ansættelse, er det helt klart uacceptabelt.

Dansk Metal: Stop karrusellen

Ifølge Dansk Metals undersøgelse oplever kun omkring hver fjerde metalarbejder, at en måned i praktik bringer dem tættere på at få et job. Det er alt for få, mener Dansk Metal, som vil have ordningen med praktik lagt om.

- Vi skal væk fra, at virksomhedspraktik bliver brugt som en form for karrusel, hvor ledige får nogle få uger i en virksomhed, uden at det bringer dem videre, siger Torben Poulsen.

Ifølge Ugebrevet A4 vil regeringen gerne have, at endnu flere ledige kommer i virksomhedspraktik.