Ledernes lønafvisning er kun en and
Der skal nok kommen en ny overenskomst i hus efter nytår, mener arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen. Foto: Colourbox
Der skal nok komme indrømmelser til de lønmodtagere, som skal forhandle overenskomst efter nytår. Morgenens udmelding er kun spin.

Når der efter nytår skal forhandles nye overenskomster for mere end en halv million lønmodtagere i private erhverv, er der ikke gaver i vente.

Det var meddelelsen fra flertallet af de danske erhvervsledere tidligere på dagen, men den bombastiske udmelding har ikke nødvendigvis noget på sig, mener en ekspert.

"Det er en aggressiv linje, når man melder ud, at man ikke vil give på nogen fronter. Men hvis modparten ikke får noget, får arbejdsgiver ikke stemt forslaget hjem. Det ved de også godt, og derfor er denne udmelding kun psykologisk krigsførelse," siger arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen til Newspaq.

Han forklarer, at lederne forsøger at skrue forventningerne ned, og at de først i sidste øjeblik vil give indrømmelser til lønmodtagere.

Hvis de to parter ikke bliver enige, vil det ende i en konflikt med arbejdsnedlæggelser til følge. Det scenarie er dog ikke sandsynligt, som sagen ser ud nu.

"Jeg mener ikke, det er sandsynligt, at vi får konflikt. Hverken arbejdsgiver eller arbejdstager har nogen interesse i en langvarig konflikt i en sag, der ikke er store penge i," siger Henning Jørgensen.

Lønmodtagerne kan efter al sandsynlighed forvente bedre uddannelsesforhold, mere sikkerhed i jobbet eller andet, som kan kompensere for en manglende stigning i lønnen.