Leder af bosted taler ud: Derfor var beboer spærret inde i kælder
Socialtilsynet fandt en beboer indespærret i kælder med tremmer for vinduerne på bosted. Modelfoto:Scanpix/Arkiv
Bostedet Anker står til at lukke, efter det er kommet frem, at en beboer var spærret inde i kælder i over en måned. Nu taler lederen af bostedet ud.
Der var givet tilladelse til at 'afskærme' beboeren, fastslår leder af omstridt bosted. 
 
Bostedet Anker i Lemvig skal lukke efter kontrol af Socialtilsynet, der kunne påpege en lang række mangler, herunder ulovlig indespærring af beboer. 

Under kontrolbesøget i marts fandt Socialtilsynet ud af, at en beboer i over en måned har været indespærret i en kælder med tremmer for vinduerne.

Det afslører TV Midtvest onsdag. 

- Vi har ikke oplevet sådan noget her før, det er meget alvorligt. Vi kommer ud og finder en borger, der er låst inde med tremmer for vinduerne i en kælder, der ikke er godkendt til beboelse - i øvrigt heller ikke godkendt til os, siger Ulla Bitsch Andersen, tilsynschef, Socialtilsyn Midt, til TV Midtvest. 

Nu står bostedet, der huser borgere med psykiske og sociale problemer,  til at lukke fra 1. juli i år. 

Grotesk sag: Bosted holdt beboer fanget i kælder

Leder: Der var givet tilladelse

Men bostedets leder, Kurt Anker Jensen, er ikke enig i Socialtilsynets kritik. Han erkender over for TV 2, at bostedets skriftlige notater om det daglige arbejde ikke har været fyldestgørende, men fastholder, at tilsynets undersøgelse ikke har været grundig nok.

- Den har ikke været god nok. Jeg kan kun sige, at hvis tilsynet var interesseret i at komme nu og åbne vores dagbogsnotater, så vil det finde ud af, at verden ser helt anderledes ud. Alle kopier er med, siger Kurt Anker Jensen i et interview til TV 2.

Her forklarer lederen, at den pågældende beboer opholdt sig i en kælder med tremmer for vinduerne, fordi der var givet tilladelse til 'at afskærme' beboeren ifølge en myndighedsbeslutning. 

Kurt Anker Jensen mener dermed, at ansvaret for indespærringen ligger hos beboerens bopælskommune. Dog beklager han indespærringen: 

Uhyggeligt rystende 

- Alt omkring den beboer kan jeg beklage. Der er truffet en myndighedsbeslutning fra kommunen, siger han til TV 2. 

- Jeg kan godt forstå, at folk er uhyggeligt rystede. Jeg kan kun sige, at hvis den udlægning, der har været indtil nu i pressen, er korrekt, så skal bostedet lukkes nu. Sådan må man ikke være som leder, siger Kurt Anker Jensen. 

Ifølge Socialtilsynet blev den pågældende beboer frataget sin mobiltelefon under opholdet i kælderen. Det forklarer Kurt Anker Jensen med, at kommunen i en mailkorrespondance skulle have givet grønt lys til, at personalet skulle inddrage beboerens mobiltelefon medmindre, han skulle ringe til sin sagsbehandler. 

Der var 'kig' til beboeren 

Desuden afviser Kurt Anker Jensen, at beboeren har været indespærret hele tiden: 

- Døren ned til kælderen har været låst nogle timer om natten. Men det er ikke korrekt, at borgeren bare har været låst inde og ikke haft kontakt til personalet. Det fremgår af dagbogsnotater, at selvom borgeren måske har været låst inde mellem 12 og to om natten og låst op igen mellem seks og otte, så har der været 'kig' til borgeren, siger Kurt Anker Jensen til TV 2. 

Han understreger også, at beboeren under opholdet i kælderen havde mulighed for at kontakte personalet ved at trykke på en knap på døren. 

Dog havde beboeren selv valgt at fjerne knappen: 

- Borgeren valgte at tage den af døren, fordi han ville have den ved siden af sengen, men det er også ok, forklarer Kurt Anker Jensen. 

Kommune: Beboer er flyttet 

Den pågældende kommune, Halsnæs Kommune, svarer tilbage på påstandene i en mail til TV 2: 

- Man har ret til i begrænset omfang at hindre en beboers brug af mobiltelefon og netværk samt undersøge vedkommendes ejendele. Der kan uden retskendelse træffes afgørelse om, at en anbragt i en boform, jf. § 108, kan låses inde i sin bolig om natten i op til 8 timer i perioden mellem kl. 21.00 og 8.00, hvis der er nærliggende risiko for, at den anbragte ellers vil undvige fra boformen. Det er det, som Halsnæs Kommune har givet tilladelse til, og jeg kan afvise, at Halsnæs Kommune har givet tilladelse til andet end det.

Beboeren blev straks efter tilsynets besøg flyttet til et andet botilbud, oplyser direktør i Halsnæs Kommune, Lisbeth Rindom, til TV 2.