For de fleste af Lars Klitgaards kolleger vil i dag være første gang, de hører, at deres kollega er hiv-smittet.
Han er nemlig en af de 53 procent, der ikke har fortalt det på sin arbejdsplads. Både fordi han egentlig ikke synes, det er relevant på jobbet, og fordi man risikerer at løbe ind i fordomme, når man er åben.
- Der er stadig mange fordomme om hiv. Derfor er det også vigtigt, at nogle stiller sig frem. Derfor gør jeg det nu, siger Lars Klitgaard, der er 26 år og har været smittet i fem år.
En ny undersøgelse fra Hiv Danmark viser, at kun syv procent af hiv-smittede er så åbne om det, at alle deres kolleger ved det. 53 procent har ikke fortalt det til en eneste på deres job. Andre har fortalt det til få.
Faktisk er antallet af åbne hiv-smittede faldet i forhold til tidligere. Ifølge Hiv Danmark, fordi man tidligere blev syg af det, og derfor var tvunget til at fortælle hvorfor. I dag lever velbehandlede hiv-smittede et stort set helt almindeligt, langt liv.
"Afrikanere, stofmisbrugere og homoseksuelle"
Lars Klitgaard selv tager selv blot en pille om dagen. Derfor har han også kun fortalt om hiv-smitten til venner og familie, som er dem, der skal støtte ham, når han synes det er svært.
Men netop det, at så mange nu lever i stilhed med deres hiv-smitte, betyder, at der opstår flere fordomme, mener Hiv-Danmark. I undersøgelsen har 38 procent oplevet, at andre er bange for dem og holder afstand til dem, fordi de er hiv-smittede.
- Jeg oplever, at der er to lejre. Der er dem, der kender til hiv og ved, at det nu kan behandles så godt, at man lever normalt og ikke smitter. Og så er der dem, der slet ikke ved noget, og tror det er en sygdom, der kun rammer afrikanere, stofmisbrugere og homoseksuelle, siger Lars Klitgaard.
Han roser musikeren Thomas Buttenschøn, der er født hiv-smittet, for at stå åbent frem på blandt andet Facebook og fortælle om at leve et almindeligt familieliv med kæreste og børn.
Men Lars Klitggard bliver på den anden side trist, når skuespilleren Charlie Sheen bliver overfaldet af verdenspressen for ”med vilje at have smittet andre” efter, at han i forrige uge stod frem og fortalte om at være hiv-smittet. Han var oveni blevet afpresset af tidligere venner, der ville have penge for at holde det hemmeligt.
En nærdødsoplevelse
Selv prøver Lars Klitgaard at lægge følere ud, inden han fortæller om at være smittet. For eksempel fortæller han om sit frivillige arbejde med hiv-smittede, og ser hvilken reaktion han får på det.
- Det er ikke sådan, at jeg stiller mig op på første arbejdsdag og siger: Hej, jeg hedder Lars og er hiv-smittet, siger Lars Klitgaard.
Han efterlyser mere oplysning til den brede befolkning. Både om, at det ikke kun er afrikanere, stofmisbrugere og homoseksuelle, der bliver ramt. Og om hvor meget der er sket med behandlingen, så de fleste i dag lever almindelige liv og ikke engang kan smitte sexpartnere.
- Hvis flere havde viden om det, ville det gøre livet nemmere for både mig og mange af de andre unge hiv-smittede, jeg møder i mit arbejde som frivillig, siger han.
Selvom Lars Klitgaard har det godt fysisk, har det alligevel haft konsekvenser for ham at få konstateret en potentielt livstruende sygdom som 21-årig.
- Det er mærkeligt at kalde det en nærdødsoplevelse. Men det er et stort ansvar at stå med som 21-årig, og det har modnet mig meget, siger han.
Blandt andet brokker han sig ikke så meget mere.
- Når man har oplevet sådan noget, tager man nok tingene lettere. Når jeg hører nogle brokke sig, tænker jeg nogle gange: Hold op, det er små problemer, siger Lars Klitgaard.
Men Lars Klitggard bliver på den anden side trist, når skuespilleren Charlie Sheen bliver overfaldet af verdenspressen for ”med vilje at have smittet andre” efter, at han i forrige uge stod frem og fortalte om at være hiv-smittet. Han var oveni blevet afpresset af tidligere venner, der ville have penge for at holde det hemmeligt.