Langer ud efter Samuelsen: "Han snyder på vægtskålen"
Anders Samuelsen (LA) har givet to forskere adgang til fortrolige optegnelser fra Det Udenrigspolitiske Nævn Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Anders Samuelsen (LA) kritiseres af både formand og næstformand i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Som næstformand i Det Udenrigspolitiske Nævn revser socialdemokraten Nick Hækkerup udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), efter han har givet Folketinget to forskellige forklaringer i forbindelse med sagen om udlevering af dybt fortrolige oplysninger i strid med Folketingets ønske.

Nick Hækkerup mener, at udenrigsministeren virker febrilsk i et forsøg på at få ret og dermed vildleder Folketinget.

- Han snyder på vægtskålen, og det kommer til at få konsekvenser, siger Nick Hækkerup til Berlingske og tilføjer, at han ikke mener at udenrigsministerens forklaringer hænger sammen.

Nick Hækkerup er ikke den eneste, som kritiserer Anders Samuelsen. Også Det Udenrigspolitiske Nævns formand, Søren Espersen (DF), langer ud efter udenrigsministeren og siger til Berlingske, at det lader til, at de to forklaringer "er formuleret til at passe til lejligheden".

Krigsdeltagelse undersøges

Sagen drejer sig om, om Udenrigsministeriet i direkte modstrid med en beslutning fra Folketingets øverste ledelse har givet to forskere fra Københavns Universitet lov til at citere og offentliggøre dybt fortrolige oplysninger fra Folketingets særlige Udenrigspolitiske Nævn.

De to forskere undersøger dansk krigsdeltagelse i Kosovo, Irak og Afghanistan i årene fra 1993 til 2004. Normalt gives forskere først efter tidligst 30 år adgang til at bruge fortrolige optegnelser fra Det Udenrigspolitiske Nævn.

Folketingets øverste ledelse, kendt som præsidiet, afviste derfor i december ønsket fra forskerne. Nu viser det sig, at Udenrigsministeriet alligevel har givet tilladelse, og at den ikke kan tilbagekaldes.

Kjærsgaard kritiserer Samuelsen

Også Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, har været i blækhuset og i et brev 10. januar skrev hun til Anders Samuelsen. Her gør hun det klart, at hun finder "Udenrigsministeriets håndtering af denne sag stærkt kritisabel".

- Jeg kan bare konstatere, at ministeriet er ligeglad med den beslutning, ministeriet selv havde bedt os træffe, siger Pia Kjærsgaard til Berlingske og tilføjer:

- Det er kritisabelt. Der skal være fortrolighed om disse forhold.

Samuelsen: Åbenhed er afgørende

I en kommentar til Berlingske har Anders Samuelsen skrevet, at regeringen har lagt vægt på at give forskerne størst mulig adgang til kildematerialet.

- Den åbenhed er helt afgørende for at give forskerne en reel mulighed for at lave en grundig og uvildig udredning, skrev udenrigsministeren.

Han påpegede samtidig, at det ikke er første gang, at Udenrigsministeriet giver tilladelse til at indhente fortrolige oplysninger. Det skete blandt andet i forbindelse med en rapport fra DIIS (Dansk Institut for Internationale Studier) om CIA-flyvninger fra 2012, fremgår det af udenrigsministerens kommentar.

via Listen To News