Landmænd bruger endnu flere pesticider
Landbruget fortsætter med at anvende store mængder pesticider. Foto: Colourbox
Siden 2006 er landbrugets forbrug af pesticider steget med 20 pct. "Ærgerligt," siger KL.

For første gang siden 2006 har Miljøstyrelsen opgjort det samlede forbrug af pesticider i landbruget, hvilket afslører en stigning på 20 pct.

I 2010 blev der solgt 3.891 ton, hvilket i sig selv er en stigning på 40 pct. siden 2009, skriver Ingeniøren.

Dermed går udviklingen på området den stik modsatte vej i forhold til pesticidplanen fra 2004, som havde en nedskæring i forbruget af pesticider som målsætning.

I samme periode er det næsten lykkedes at halvere det offentlige pesticidforbrug.

I 2007 sagde den daværende miljøminister, Connie Hedegaard, at det offentlige skulle vise vejen for landmændene for "at sikre danskernes adgang til fortsat rent grundvand og undgå pesticider i nærmiljøet."

I Kommunernes Landsforening (KL) ærger man sig over, at landmændene ikke er fulgt med den positive udvikling.

"Vi er glade for, at kommunerne kommer så godt i mål med aftalen om at bringe forbruget af pesticider ned, og det er ærgerligt, at der stadig er et langt stykke tilbage på landbrugsområdet,« siger Pia Færch, vicekontorchef på kontor for Teknik og Miljø i KL, til Ingeniøren.

Det stigende pesticideforbrug skal forklares med udgangspunkt i det forgangne årtis milde vintre, siger plante- og energipolitisk chef i Landbrug & Fødevarer, Søren Korsholm.

"Det får den konsekvens, at vi ser en større ukrudtsudvikling, og at vi også ser nogle nye skadevoldere, som vi ikke har set før. Og det giver et stigende behov for at bruge flere pesticider," siger Søren Korsholm til Newspaq.

Kilde: Ingeniøren