Læs interview: Designer må ta' job som tjener
Henrik Sass Larsen er tilbage i toppen af hierarkiet hos Socialdemokraterne. På tirsdagens pressemøde i Helsingør havde han plads ved siden af statsminisiteren, der måtte besvare en regn af kritiske spørgsmål om dagpengene. Finn Frandsen
Henrik Sass Larsen blander sig i debatten om dagpengene med en løftet pegefinger til de ledige.

Der er behov for, at danskerne generelt smøger ærmerne op og erkender, at hvis velfærden skal opretholdes, så kræver det ofre.

Så klar er meldingen fra gruppeformand Henrik Sass Larsen (S), der i dette interview sender beskeden i retning af de tusindvis af ledige, som står til at miste dagpengene.

"Jeg har det sådan, at hvis man har været to år på dagpenge, og ikke har kunnet finde beskæftigelse inden for sit eget fag, så synes jeg faktisk, man er forpligtiget til at tage et hvilket som helst job."

Men hvad med eksempelvis alle de nyuddannede, som netop har færdiggjort en uddannelse på statens regning, er det ikke spild af ressourcer?

"Der er bare ikke andet at sige end, hvis man ikke kan få beskæftigelse inden for sit eget område efter to år, så synes jeg, man er forpligtiget til at tage et hvilket som helst job."

"Så kan det jo være, at der senere åbner sig en mulig for en jobmulighed inden for ens eget fag. Det synes jeg er fornuftigt."

Det gælder for alle

"Jeg synes faktisk, at det er rimeligt nok, at man påtager sig en hvilken som helst form for beskæftigelse, fordi det er jo er alle danskere, der skal være med til at finansiere det her samfund. Og jeg synes ikke man har retten til - i den her situation - at sige nej."

Hvem er det mere specifikt, du taler til, når du siger, at folk skal skifte branche?

"Jeg har det sådan, at det må gælde alle mennesker, som har været på dagpenge i to år og ikke har kunnet finde beskæftigelse inden for eget fag – hvis det er muligt at få beskæftigelse inden for et andet fag, så synes jeg, man skal tage den beskæftigelse."

"Jeg skal ikke gøre mig klog på, lige præcis hvilken uddannelse de har, men det gælder for alle."

Sig ja tak til caféjobbet

Der har været flere historier om hoteller og restaurationer, der har svært ved at finde dansk arbejdskraft…

"Igen, jeg synes, hvis man er uddannet designer og ikke har kunnet finde et job som designer og man bliver tilbudt et job som tjener på en café, så synes jeg, man skal tage et job som tjener på en café."

Så det, du siger, er, at der er nogle job derude. Det handler bare om, at folk skal smide de fine fornemmelser?

"Det skal jeg ikke påstå. Det er både og. Altså, der er selvfølgelig job nogle steder og nogle muligheder. Der er jo masser, der skifter job hele tiden. Så det er jo ikke de samme, der er ansat til enhver tid. Det er ikke de samme, som er arbejdsløse til enhver tid."

"Jeg siger ikke, det er nemt og at man bare kan gå hen og få et job. Jeg ved godt, det er svært. Jeg siger bare, hvis man får muligheden, når man står og er ved at falde ud af dagpengesystemet og bliver tilbudt beskæftigelse uden for ens eget fag, så synes jeg, man skal tage imod det tilbud."

Altid

Men siger du samtidig, at danskerne generelt er blevet lidt for magelige?

"Næh, det siger jeg sådan set ikke. Jeg synes, der er masser af steder, hvor folk er dygtige. Men jeg tror bare, vi kan blive endnu dygtigere. Det tror jeg, er en rigtig god dagsorden at have."

"Vi er ambitiøse på vegne af Danmark og danskerne. Vi vil gerne have, at de afleverer en endnu bedre fremtid til deres børn. Og det må man aldrig give op over for. Og hvis man skal det i en økonomisk krisetid, så er der mange steder, hvor man skal tage sig ekstra meget sammen."

Så danskerne skal smøge ærmerne op?

"Altid."