LA-minister slår fast: Muslimske buschauffører udgør IKKE en sikkerhedsrisiko

Fastende, muslimske buschauffører udgør ikke en sikkerhedsrisiko, mener transportminister Ole Birk Olesen (LA).
Transportminister Ole Birk Olesen (LA).
Transportminister Ole Birk Olesen (LA). Foto: Joachim Ladefoged/Claus Lindgren/Ritzau Scanpix

Muslimske buschauffører, der faster, udgør ingen beviselig sikkerhedsrisiko.

Sådan lyder det fra transportminister Ole Birk Olesen (LA) i et svar på et spørgsmål, som socialdemokratiets integrationsordfører Mattias Tesfaye har stillet ministeren i forbindelse med den muslimske højtid ramadanen, der finder sted i disse uger.

”Jeg er dog ikke bekendt med, at forskning på området har konkluderet, at der skulle være en konkret sikkerhedsmæssig udfordring for afvikling af buskørslen under ramadanen,” skriver Ole Birk Olesen i svaret.

Ministeren slår dog fast, at ”det er indlysende, at særligt væskemangle potentielt kan være en udfordring”. Han appellerer til, at muslimer, der faster, er opmærksomme på det, hvis de arbejder i højtiden.

Debatten om, hvorvidt muslimer er i stand til at varetage deres job under ramadanen, blev for et par uger siden sat på dagsordenen af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der i et debatindlæg i B.T. opfordrede fastende muslimer til at holde ferie under ramadanen.

Hun mente, at buschauffører eller læger kan udgøre en sikkerhedsrisiko, når de går en hel arbejdsdag uden mad og drikke.

Mattias Tesfaye (S) tog handsken op og bad regeringen om at undersøge, om der er videnskabeligt belæg for at konkludere, at fastende muslimer er årsag til trafikuheld eller fejloperationer.

- Hvis det er et sikkerhedsproblem, skal de jo slet ikke på arbejde. Men hvis der ikke er et sikkerhedsproblem, synes jeg, at det er langt ude at skrive sådan en klumme, som hun har skrevet i BT, som bare skaber usikkerhed, sagde Mattias Tesfaye til dagbladet Politiken, inden undersøgelsen blev sat i gang.

På Twitter skriver den socialdemokratiske ordfører, at han afventer svar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), om hvorvidt fastende læger, sygeplejersker og jordemødre udgør en sikkerhedsrisiko i sundhedssektoren.

Læs svaret fra transportministeren her: 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.