LA-forslag om lovro til firmaer skudt ned

Forslaget fra Liberal Alliance om at indføre et regelstop for erhvervslivet frem til 2016 kaldes sympatisk men urealistisk.
Multimedieskatter er en stor administrativ byrde for danske virksomheder påpeger den liberale tænketank Cepos, der gerne vil have et regelstop for erhvervslivet.
Multimedieskatter er en stor administrativ byrde for danske virksomheder påpeger den liberale tænketank Cepos, der gerne vil have et regelstop for erhvervslivet. Foto: Colourbox

Sympatisk men umuligt at føre ud i livet.

Sådan lyder skudsmålet fra den borgerlige tænketank Cepos til Liberal Alliances forslag om at indføre et stop for nye love og regler til danske virksomheder de næste fem år.

"Det er sympatisk, at man prøver at begrænse de mange nye regler og love, som danske virksomheder er blevet bombarderet med de senere år. Når det så er sagt, så skal man huske på, at rigtig mange regler kommer fra EU, og det kan vi ikke dæmme op for fra dansk side," siger jurist i Cepos, Henriette Kunninen, til Newspaq.

Over 20 procent af de regler, som Økonomi- og Erhvervsministeriet indførte i 2010, har udspring i EU-retten. Et tal, der er endnu højere, når blikket vendes mod andre ministerier, der lovgiver med relevans for erhvervslivet, lyder det fra Cepos.

Henriette Kunninen foreslår i stedet et princip, som man kender fra England nemlig 'one in - one out.' Det vil sige, at hver gang der bliver indført én ny byrde, så skal man afskaffe en anden.

"Det har i England sparet det britiske samfund for 3,207 mia. pund (ca. 26 mia. kr.) i sparede administrative byrder alene fra januar 2011 til juni 2011," siger hun.

Den borgerlige regering har lanceret et regelstop for små og nystartede virksomheder. Men det forslag vil skabe ulig konkurrence, mener Cepos.

"Hvis reglerne ikke gælder for alle, så forringer vi nogle virksomheders konkurrenceevne," siger hun.

At der er behov for færre administrative viser de nye regler om multimedieskat. Siden vedtagelsen af multimedieskatten er der faldet 77 afgørelser i Skatterådet på området, viser en opgørelse, som Cepos netop har lavet.

"Det svarer til næsten én om ugen og viser, at der er stor forvirring om om, hvordan man skal fortolke reglerne, og at reglerne er en stor byrde," siger Henriette Kunninen.

Også i Dansk Erhverv tvivler man på, at Liberal Alliances forslag kan indføres på grund af EU. Venstre og De Konservative vil dog gerne være med til at begrænse virksomhedernes byrder.

"Men det er nok for firkantet at sidde på et sommergruppemøde og lave et generelt regelstop," siger Venstres finansordfører Jacob Jensen til Berlingske.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.