Kvinde i retten for at bryde udrejseforbud: Jeg var på ferie
Anklagemyndigheden kræver Joana Palani (billedet) idømt fængselsstraf for at have overtrådt et udrejseforbud. Foto: Asger Ladefoged/arkiv/Scanpix
Dansk-kurdiske Joana Palani, der kræves idømt fængsel, nægter at have rejst til Syrien og Irak i sommer 2016.

En 24-årig dansk kvinde med kurdiske rødder er mandag i Københavns Byret tiltalt for at have overtrådt et udrejseforbud i sommeren 2016.

Joana Palani erkender at have overtrådt udrejseforbuddet og være rejst til Qatar. Men hun nægter at være rejst videre til Irak og Syrien.

Hun vil ikke afgive forklaring i retten mandag, og anklager Sonja Hedegaard læser Palanis forklaring fra grundlovsforhøret op.

Her kommer det frem, at hun rejste til Qatar på ferie - den forklaring fastholdes mandag.

Det var i slutningen af september 2015, at Palani fik frataget sit pas første gang og fik udrejseforbud i et år.

Men knap et år efter brød hun udrejseforbuddet og fløj 6. juni 2016 til Doha i Qatar.

Derfra rejste hun dagen efter til Irak og derfra til Syrien, hvor hun opholdt sig og deltog i kampe indtil 8. oktober 2016, ifølge anklagerne.

Det var netop disse konfliktområder, som havde givet anledning til udrejseforbuddet i første omgang, lyder det i anklageskriftet.

Anklager Sonja Hedegaard fremlægger flere billeder fra Palanis profil på Instagram fra den periode, hvor hun ifølge anklagerne menes at have opholdt sig i Syrien og Irak.

Billederne viser blandt andet Palani i militærtøj, hvor hun ses holde våben og på et andet billede en bombe.

Men ifølge Palani selv er det gamle billeder, der er blevet lagt op igen på det sociale medie.

Hun har tidligere flere gange været i Syrien og Irak, hvor hun har kæmpet for de kurdiske Peshmerga-styrker og gruppen YPG.

Det kom desuden frem mandag, at politiet i en kuffert, som tilhører Palani, blandt andet fandt militærtøj, 1500 syriske pund og rejsedokument fra 8. oktober 2016.

Ud over overtrædelse af udrejseforbud er Palani tiltalt for at have besiddet en mobil, mens hun sad varetægtsfængslet i december sidste år. Det har hun erkendt.

Anklagemyndigheden kræver Palani idømt en fængselsstraf. Der forventes dom i sagen i slutningen af november.

Samtidig med straffesagen verserer der en anden sag i byretten, som omhandler lovligheden af politiets indgreb om at fratage Palani passet og udstede et udrejseforbud.

Udrejseforbuddet og pasinddragelsen blev forlænget 29. september 2016 til at gælde endnu et år.

Det har Palani protesteret imod og den sag, kommer der en afgørelse i i slutningen af oktober i år.

/ritzau/