Kvinde får nyt ansigt efter abe-angreb
Sådan så Charla Nash ud kort før en chimpansen vansirede hendes ansigt til ukendelighed. Foto: Privat billede/AP / POLFOTO
For to år siden stjal en arrig chimpanse Charla Nashs ansigt og hænder. I dag har kirurger givet hende et helt nyt ansigt.

I 2009 fik Charla Nash vansiret sit ansigt og sin hals og fuldstændigt ødelagt begge sine hænder, da en chimpanse angreb hende.

To år efter har amerikanske læger transplanteret et helt nyt ansigt til hende.

"Det er lykkedes os succesfuldt at give Charla Nash en fuld ansigtstransplantation og dermed et helt nyt ansigt. Et ansigt, som hendes bror Steve kalder smukt," sagde Dr. Elof Eriksson, chef for den plastickirurgiske afdeling på Brigham and Womens Hospital i Boston.

Lægerne gav også Charla Nash to nye hænder, men kroppen afstødte dem, og de blev fjernet igen.

Ulykken skete, da Nash skulle hjælpe sin veninde med at få kæle-chimpansen Travis fanget, efter den stak af fra venindens hus. Aben var normalt rolig og havde optrådt i flere tv-reklamer. Men sa Charla Nash kom, angreb den hende og bed og rev hende i hovedet og på hænderne.

Politiet blev tilkaldt og skød chimpanse, der altså efterlod Charla Nash med grusomt vansiret.

Hun mistede næsen, overkæben, begge øjne og det meste det bløde væv i ansigtet og på halsen. Efter operationen håber kirurgen, at Charla Nash både vil kunen indtage fast føde igen og genvinde lugtesansen.

Nash er ikke den første, der har modtaget en hel eller delvis ansigtstransplantation.

På Brigham and Womens Hospital er hun den tredje, der modtager en hel ansigtstransplantation, hvilket lægerne har specialiseret sig i.

Den første var 25-årige Dallas Wiens, der blev opereret i marts i år. Se billeder af hans og andres forunderlige transformationer, efter de har fået et helt nyt ansigt her.

Kilde: CNN