Kronprinsen foldede sig ud på ski
Kronprins Haakon er kendt som en skisportsentusiast. Her poserer han med medlemmer af det norske skihoplandshold. Foto: Matthias Schrader/AP
Kronprins Haakon havde en både travl og sjov dag på kontoret, da han stod på ski og senere talte om ungdomsuddannelser.

Danmark er ikke det eneste skandinaviske land, der har en sportsglad kronprins. Norges Haakon er nemlig også særdeles glad for fysisk udfoldelse og udendørsliv.

Og i går gik royale pligter og fornøjelse op i en højere enhed, da den 42-årige kronprins var på besøg på Stranda Skicenter nær den norske by Ålesund, hvor han fik det misundelsesværdige erhverv at teste skiløjperne.

Skicentret blev først etableret i 1957, og siden da er der kommet flere og flere tilflyttere til området. Derfor er der efterhånden også flere unge i området, og dem henvendte Haakon sig til, da han skulle fortælle om gevinsten ved at tage en erhvervsuddannelse.

For det er et problem i Norge, at mere end 100.000 unge hverken er i arbejde eller under uddannelse, og de skal derfor have hjælp til at komme i gang, så de kan bidrage positivt til det norske samfund, selvom de ikke er oplagte kandidater til universitetet eller en uddannelse som håndværker.

- Det er jo sådan, at ikke alle er gode til ren teori, og ikke alle er gode til at bruge deres hænder og til at skabe og bygge. Men alle har noget, som de er gode til, og alle har anlæg til noget, de kan udvikle og blive gode til, fortalte Haakon i sin tale til de unge ifølge det norske kongehus' hjemmeside.

Kronprins Haakon og hans kone, kronprinsesse Mette-Marit, står sammen bag Kronprinsparets Fond, der har stor fokus på på netop ungdom, uddannelse og arbejdsliv, og det er der hårdt brug for i Norge, hvor en tredjedel af de unge falder fra i løbet af en videregående uddannelse.

/ritzau/FOKUS