Kritikere om DR: Lukket og arrogant

DR får kritik - ikke mindst for sine fire møgsager i år - blandt andet det økonomiske kaos, der herskede under afviklingen af Det Internationale Melodi Grand Prix. (Foto: Polfoto (arkivfoto))

En række kritikere langer i dag ud efter DR, som de finder magfuldkommen og lukket. Især peges der på fire møgsager.

En lang række kritikere siger i Politiken fredag, at en række skandalesager det seneste år afslører DR som en mediemastodont, der gør, som den vil, uden at lytte til kritik eller forsøge at forklare sig.

"Magtfuldkommen", "arrogant" og "lukket", kalder de blandt andet 'hele Danmarks Radio' i Politiken fredag.

- DR har gjort sig til den femte statsmagt, der står over både medier, Folketing og regering, siger kulturpolitisk kommentator og tidligere professor ved Aarhus Universitet Jørn Langsted til Politiken.

Fire sager får særlig kritik

Især fire sager i det forgangne år får kritik: For det første Eurovision Song Contest, der kom til at koste over 300 millioner kroner.

For det andet sagen om underholdningsorkestret, der blev nedlagt trods folkelig, faglig og politisk modstand.

For det tredje sagen om tv-serien '1864', den dyreste danske tv-produktion nogensinde, som hovedsagelig blev dårligt modtaget.

Og endelig er der forsøget på at knægte studievært Adam Holms ytringsfrihed.

- DR minder om Dansk Boldspil Union for nogle år siden, hvor man var i sin egen lille verden og mente, at det skulle resten af verden rette ind efter. Men DR er nødt til at forklare sine beslutninger og forholde sig til, at institutionen er folkeeje, at det er dine og mine penge, der betaler for DR, siger kommunikationsrådgiver og tidligere DR-medarbejder Poul Guldborg til Politiken.

DR-boss er uenig

Flere kritikere stemmer i, men generaldirektør Maria Rørbye Rønn genkender ikke kritikernes billede.

- Vi har kontakt med 96 procent af befolkningen hver uge. Jeg synes ikke, man kan klandre os for at være lukkede. Jeg kender ingen virksomhed, som deltager så meget i debatterne både i pressen og på sociale medier og møder befolkningen på alle niveauer. De her fire sager er ikke kendetegnende for det generelle billede af DR, siger hun til Politiken.