Kriseramte grækere vil helst slippe for skat
George Papandreou gik i aftes af som Grækenlands premierminister. Foto: Polfoto, (AP Photo/Thanassis Stavrakis) / POLFOTO
Grækerne elsker at arbejde sort og vil kun nødigt spæde til statens kasse. Det er et kæmpe problem, mener Grækenlands-ekspert.

Deres land er i en økonomisk krise af gigantiske proportioner, men alligevel er grækerne ikke meget for at betale til skattefars dybe lommer.

Og det er et kæmpe problem, vurderer en Grækenlands-ekspert. Et problem, der bliver nødt til at blive løst, hvis landet skal komme ovenpå igen.

"Hele den praksis med, at hver græker nødigt betaler skat, og hvis man kan slippe afsted med det, så arbejder man sort, det skal jo ændres på langt sigt. Og det er jo en kæmpe udfordring," siger Tom T. Kristensen, der er ekstern lektor ved Grækenlands Studier på Københavns Universitet.

Men det er en udfordring, som landets kommende regering bliver nødt til at tage alvorligt.

"Hvis ikke man kan få mere ind i skat samtidig med, at man begrænser de offentlige udgifter, jamen så skal Grækenland fortsat hvert år ud og låne penge, fordi staten bruger flere penge, end de får ind i skat," siger Tom T. Kristensen.

Mindst én udfordring går dog forud for problemet med de skattesky borgere.

"Det er så at sige at få banket parlamentet på plads, så de (den nye samlingsregering, red.) er sikret et flertal for at vedtage denne hjælpepakke fra EU," understreger Tom T. Kristensen.

Også Danmarks ambassadør i Athen understreger det mål, som det absolut vigtigste, når man ser på det kortsigtede perspektiv.

"Det vil betyde, at man kan ånde lettet op her og nu, og så begynder arbejdet - for det er et kæmpe stykke arbejde, der forestår nu med strukturelle reformer og få rettet på økonomien i landet," siger Tom Nørring, Danmarks ambassadør i Athen.

Når en ny regering overtager til februar og skal skabe et velfungerende Grækenland, er det vigtigt med intet mindre end en identitetsænndring i landet, mener Tom T. Kristensen.

"Man skal ændre den politiske ædfærd blandt politikerne, men også adfærden blandt almindelige grækere. De skal altså begynde at betale noget mere i skat. Det er en mentalitetsændring, som det vil tage mange år at ændre," siger lektoren.

I går gik Grækenlands premierminister, George Papandreou, af, og en samlingsregering vil styre landet de næste tre måneder. I februar skal grækerne så vælge deres nye regering.