Krisen skræmmer nye iværksættere
Den økonomiske krise gør, at mange iværksættere har skrinlagt planer om at starte egen virksomhed. Foto: Colourbox
19.027 nye virksomheder så dagens lys sidste år. Det er langt under niveauet fra 2005, og det koster tusindvis af job.

Danske iværksættere er så skræmte over fyringsrunder, økonomisk krise og gældskaos i Europa, at de lader drømmen om at starte ny virksomhed forblive en drøm.

Sidste år blev der etableret 19.027 nye virksomheder.

Før krisen lå antallet af nyetablerede virksomheder i gennemsnit på ca. 28.100, og iværksætternes manglende initiativ koster job, viser nye analyser fra Dansk Erhverv og kreditvurderingsbureauet Experian.

Hver nyetableret virksomhed har erfaringsmæssigt godt 4,5 ansatte. Dermed betyder et fald på 9.100 nyetablerede virksomheder et beskæftigelsestab på 41.000 ansatte, viser analysen.

"Finans- og gældskrisen er gået i blodet på en stor del af erhvervslivet, som har en meget forsigtig og realistisk bedømmelse af markedet. Derfor er man også tilbageholdende med iværksætteriet, der er bombet omkring 10 år tilbage," siger Dansk Erhvervs cheføkonom Bo Sandberg.

Han håber dog på bedre tider i 2012.

"Dansk Erhverv har en forventning om, at dansk økonomi så småt igen begynder at bevæge sig fremad i 2. halvår 2012, dels trukket af hjemmemarkedet, dels af en ekspansiv finanspolitik og dels af en fortsat stærk eksportsektor," siger han.

Hvis udviklingen vender vil det også betyde et løft i antallet af nyetablerede virksomheder, anslår man.