Krav til regeringen: Lav en grøn jobplan
Foto: Colourbox
Enhedslisten vil have regeringen til at skabe arbejdspladser med en grøn jobplan til 10 milliarder kroner.

På dagen for Enhedslistens sommergruppemøde er partiet klar med et håndfast krav til regeringen forud for de kommende finanslovforhandlinger: Der skal laves en stor, grøn jobplan til 10 milliarder kroner, som skal give 20.600 nye job.

Den skal finansieres gennem en såkaldt "energiomstillingsfond", som landets pensionskasser skal pålægges at placere én procent af deres formue i. Det skriver Dagbladet Information.

- Det er nødvendigt med en grøn jobplan, fordi arbejdsløsheden fortsætter med at stige, og vi er nødt til at gennemføre initiativer, der sikrer, at der kommer flere arbejdspladser allerede næste år, siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen til Information.

De op mod 10 milliarder kroner skal give nye lånemuligheder til energirenovering af boliger og bruges til udvikling af nye energiformer samt investeringer i den kollektive trafik.

Hos et af landets største pensionsselskaber, PensionDanmark, er administrerende direktør Torben Möger Pedersen ikke begejstret for Enhedslistens forslag.

- Vi foretrækker et setup, hvor vi selv vurderer projekterne. En centralt styret politisk fond med afkast på niveau med den aktuelle nulrente på statsobligationer vil ikke kunne konkurrere med dette, skriver han i et skriftligt svar til Information.

Thomas Færgeman, direktør i den grønne tænketank Concito, er mere positiv over for Enhedslistens ønske:

- Enhedslistens grønne jobplan er et meget konstruktivt indspark til, hvordan vi både kan tænke grønt og skabe arbejdspladser. Planen redder ikke klimaet, men det er heller ikke en klimaplan.

- Det er en grøn jobplan, som sikrer arbejdspladser gennem klimaforbedringer. Og det er bestemt et skridt i den rigtige retning, siger han til Information.