VORES VALG

Kortere ambulancetid spild af penge

Nogle gange må der gå mere end 20 minutter, før ambulancen kommer. Alt andet vil være økonomisk uansvarligt, siger regioner.
Sådan her ser det ikke ud i yderområderne.
Sådan her ser det ikke ud i yderområderne. Foto: AP Photo/Thomas Kienzle / POLFOTO

Bor man langt væk fra kiosker og sharwamabarer, tager det af og til mere end tyve minutter, før ambulancen kommer. Men det er ikke kun i det yderste Jylland, det af og til tager mere end de femten minutter, regeringen har lovet.

I Region Hovedstaden viser den seneste opgørelse, at 98 procent af ambulancerne med udrykning er fremme på 14 minutter og 25 sekunder. De sidste to procent af ventetiderne er længere end et kvarter, og det kunne i princippet godt undgås.

"Det kunne man godt, men det ville blive meget, meget dyrere, og meget, meget ringere," siger Jan Nørtved Sørensen, der er vagtcentralchef i Region Hovedstaden, til Newspaq.

Det ville nemlig betyde mindst tre gange så mange ambulancer, og flere af dem ville kun komme ud at køre hver anden eller tredje dag. Derfor ville ambulanceførerne ikke få rutine, og det ville koste dyrt i unødig vedligeholdelse.

I Region Sjælland kommer ambulancen i gennemsnit frem på godt otte minutter. Men det er ikke ensbetydende med, at det altid er tilfældet. Også her går der i få tilfælde over tyve minutter, og det vil aldrig helt kunne undgåes.

"Det kan på ingen måde lade sig gøre. Der vil altid være geografier i Region Sjælland og andre steder i Danmark, hvor man slet ikke kan køre til indenfor 20-25 minutter med en ambulance," siger Benny Jørgensen, leder af Præhospitalt Center i Region Sjælland, til Newspaq.

Samme toner kom tidligere på ugen fra Thyge Nielsen, der er formand for præhospital udvalg i Region Syddanmark

Her viser seneste opgørelse, at knap syv procent af ambulancerne er mere end et kvarter om at nå frem. I Nordjylland drejer det sig om fire procent af ambulancerne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.