Korruptionsråd kritiserer dansk partistøtte
Hvilke firmaer og private modtager Helle Thorning og Socialdemokraterne og de øvrige partier og kandidater partistøtte fra? Det er for svært at gennemskue. Foto: Søren Strandman-Møller
En kommende rapport fra Transparency International kritiserer danske regler om partistøtte for at være uigennemsigtige og for lette at omgå.

Det er for svært for borgerne at gennemskue den private partistøtte, der gives til partier og folketingskandidater. I hvert fald i forhold til de lande, som vi normalt sammenligner os med.

Det er en af konklusionerne i en rapport fra Transparency International Danmark, der har til formål at bekæmpe bestikkelse og korruption.

"Der er adskillige muligheder for at undvige de gældende krav om gennemsigtighed i forbindelse med den private partistøtte, og der er ingen krav til offentliggørelse af støtten til de enkelte folketingsmedlemmer," siger formand for Transparency International Danmark, Poul Riiskjær Mogensen.

Ifølge Poul Riskjær Mogensen, betyder det, at borgerne har sværere ved at gennemskue politikernes intentioner.

"Det betyder, at vi ikke har mulighed for at kontrollere, om vores politikere forfølger særinteresser eller på anden vis varetager andre interesser, end dem de er betroede af deres vælgere," siger han.

Det er første gang, at der laves en sådan undersøgelse af det danske værn mod korruption, og der er ikke topkarakter til Danmark, oplyser Transparency International Danmark. Studiet vurderer, om det danske system er robust og pålideligt som værn mod korruption.

Der er lavet lignende studier af 20 andre EU-lande, der gør at vi kan sammenligne Danmark med andre lande. Rapporten kommer i næste uge.