Kommuner håber på mere frihed

Kommunernes førstemand Jan Trøjborg byder den nye S-ledede regering velkommen og glæder sig til at komme ud af spændetrøjen.
Kommunerne forventer mere frihed - FOA vil have mere vækst i den offentlige sektor.
Kommunerne forventer mere frihed - FOA vil have mere vækst i den offentlige sektor. Foto: Colourbox.com

Den politiske spændetrøje skal af.

Landets kommuner vil sættes fri, og det skal en S-ledet regering være garant for.

"Jeg forventer, at regeringen vil afbureaukratisere og lægge op til et større politisk råderum for kommunerne," siger formand for KL, Jan Trøjborg.

Til gengæld er KL indstillet på at levere - og dokumentere - kvalitet, effektivitet og brugertilfredshed i de lokale velfærdstilbud.

Jan Trøjborg glæder os til et tæt samarbejde med Helle Thorning-Schmidt og co. om blandt andet den forebyggende sundhedsindsats, folkeskolen og beskæftigelsesindsatsen.

"KL har altid samarbejdet med den til enhver tid siddende regering om, hvordan kommunerne kan bidrage til at realisere overordnede målsætninger for samfundsøkonomien. Vi ser gerne flerårige økonomiske rammer, der kan sikre mere stabile planlægningsvilkår. Og vi medvirker også gerne til at sætte gang i væksten med fremrykning af kommunale investeringer", siger Jan Trøjborg.

I fagforbundet FOA forventer man ikke bare friere økonomiske rammer til kommunerne.

"Det vigtigste, en ny regering skal gennemføre, er i mine øjne at sørge for vækst i den offentlige sektor, både af hensyn til velfærden og af hensyn til de offentligt ansatte," siger formand Dennis Kristensen til foa.dk.

FOAs formand henviser til S g SFs fælles grundlag 'Fair løsning', hvor de lover en vækst på 1,4 procent om året de kommende år i modsætning til den hidtidige regerings nulvækst.

"Jeg forventer da, at de 1,4 procent er at genfinde i det nye regeringsgrundlag," siger Dennis kristensen.

For jurister og økonomer i Djøf står hjælp til ledige højest på ønskelisten. Det skal sikre, at de ikke ryger ud af dagpengesystemet.

"Danmark er i den paradoksale situation, at samfundet på den lange bane kommer til at mangle arbejdskraft, mens vi lige nu har tusindvis af dygtige og kompetente ledige, der ikke kan få lov at bruge deres kræfter til gavn for virksomhederne og samfundsøkonomien," siger formand Finn Borch Andersen.

Djøf forventer, at en ny regering sætter fart på initiativer, der kan matche ledige med virksomhederne.

"Der er akut brug for at få skruet op for ordninger som løntilskud og videnspiloter, der har dokumenteret en positiv effekt på jobskabelsen," siger Finn Borch Andersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.