Borgmesters barske besked: Langtidssyge pædagoger risikerer fyring
Arne Boelt (S) er borgmester i Hjørring Kommune, hvor det kan blive nødvendigt at afskedige syge pædagoger, hvis der skal være hænder nok i institutionerne. (Foto: Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix )
Langtidssyge pædagoger risikerer at få en fyreseddel i Hjørring kommune. I små institutioner kan sygemeldinger vælte budgettet.

Det kan blive nødvendigt at afskedige langtidssygemeldte pædagoger for at få hænder nok i institutionerne i Hjørring Kommune. Det er i hvert fald en af de løsninger, som kommunen overvejer, siger borgmester Arne Boelt (S).

 

- Det kan lyde barskt, men det er en af de løsninger, vi bliver nødt til at kigge på, siger han til Avisen.dk.

Kommunen har en tradition for ikke at afskedige langtidssyge ansatte, men der bør man måske i højere grad lade sig inspirere af det private erhvervsliv og reagere hurtigere, mener han.

Alene med 30-35 børn

Pædagogernes fagforbund, BUPL, er uforstående over for borgmesterens markante melding.

- Det er en markant udmelding, som ikke er på sin plads, siger Kristian Kim Tornby, som er faglig sekretær i BUPL Nordjylland.

I stedet for at straffe de syge, bør man fokusere på at gøre arbejdsmiljøet og normeringerne bedre i kommunens institutioner, mener han.

Det er Bodil Andersen, som er tillidsrepræsentant og selv pædagog i en børnehave i Hjørring, enig i. Pædagogerne presses af dårlig normering, og det betyder, at flere risikerer at gå ned med stress, fortæller hun.

- Vi gør vores bedste. Men når det sker ugentligt, at man på forskellige tidspunkter på dagen står alene med op til 30-35 børn, så bliver det hårdt og fylder rigtigt meget, siger hun.

Samtidig oplever hun, at det er svært for sygemeldte med stress at starte op igen, fordi der ikke er ressourcer til, at kollegerne kan støtte og hjælpe den sygemeldte med stille og roligt at komme i gang igen.

Må ikke være et tabu at fyre sygemeldte

Borgmester Arne Boelt er helt enig i, at normeringen i institutionerne ikke er god nok. Det er også derfor, kommunen overvejer løsningen med at sætte en grænse for langtidssygefravær, siger han.

I en lille institution kan langtidssygemeldinger nemlig vælte budgettet og betyde, at de raske pædagoger må løbe stærkere. Det er for eksempel tilfældet i den lille institution Bjergby, hvor forældre til børn har udtrykt bekymring over normeringen, fortæller borgmesteren og understreger, at sygemeldingerne i den konkrete sag ikke skyldtes stress eller arbejdsmiljø.

- Der er ikke nogen let løsning, men det her er en af dem, vi overvejer. Vi er nødt til at have en snak om, hvordan vi tackler det med sygdom. Det kan ikke nytte noget, at man siger, at det her kan vi ikke tale om. For hvis vi fortsætter som nu, så tror jeg, at vi er med til at producere sygdom, fordi de raske pædagoger står med en stor arbejdsbyrde, siger Arne Boelt.

Bundet på hænder og fødder

En anden løsning, som han overvejer, er en fælles pulje til vikarer, som alle institutioner i kommunen skal betale ind til.

Hvorfor ikke afsætte flere penge til institutionsområdet?

- Hvis vi havde haft pengene, havde vi gjort det. Men vi sidder i en skruestik. Vi er nødt til at finde pengene inden for den her ramme, og det betyder, at vi skal tage pengene fra noget andet. Men hvis vi skærer ned på rengøringen eller lukker et plejecenter, er der også nogle der, som bliver ramt. Alle vil gerne, at vi tager pengene fra et andet område. Enten må staten sørge for, at Hjørring får flere penge fra de andre kommuner i en ny udligningsreform, eller også må borgerne leve med et dårligere serviceniveau, siger han.

- Vi kunne også hæve skatten, men det må vi jo ikke for staten. Vi er bundet på hænder og fødder. Hvis nogen har en bedre løsning, ja, så bør de stille op til byrådet.

via Listen To News