Kommune fortsætter samarbejde: Privat plejefirma hævede millioner for pleje af døde borgere
Privat plejefirma er blevet betalt mange millioner for at udføre opgaver for ældre borgere i kommune, selv om de ikke har udført opgaverne. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix/arkiv
Privat plejefirma er blevet betalt mange millioner for at udføre opgaver for ældre borgere i kommune, selv om de ikke har udført opgaverne.

Det private plejefirma Attendo har haft snablen lidt for langt nede i pengekassen i Gribskov Kommune. På to år har det omstridte firma fået over 13,4 millioner kroner for opgaver, de aldrig har udført.

Det skriver Ugeavisen Gribskov ifølge Lokalavisen.dk.

Mediet har fået aktindsigt i fakturarer mellem den nordsjællandske kommune og det private firma. Dokumenterne afslører mere detaljeret, at Attendo i det første halvår af 2017 er blevet betalt 1,5 millioner kroner for at udføre opgaver for ældre borgere, der allerede var gået bort.

Eksempelvis har firmaet påstået, at de har vasket tøj hos en borger, der allerede var død. De seneste to år har Gribskov Kommune hældt 2,5 skattefinansierede kroner på det private plejefirma for opgaver hos døde borgere, viser aktindsigten. 

Miseren har ført til, at Gribskov Kommune nu har Attendo under en såkaldt fakturakontrol, hvor de forsøger at kontrollere, om firmaet også leverer de ydelser, de får betaling for.

Centerchef for social- og sundhedsområdet i Gribskov Kommune, Mikkel Damgaards, tvivler dog på, at Attendo bevidst har forsøgt at snyde sig til penge fra kommunekassen. På trods af skandalen vil han gerne fortsætte samarbejdet med firmaet, der har kontrakt for yderligere to år.

- Der er ca. 1.000 borgere, der får hjælp fra Attendo. Det er borgere, der er i en svær livssituation. De er ældre, de er sårbare, de er svækkede - og for nogles vedkommende er de i deres sidste livsfase. Når der kommet en meddelelse om, at borgerne er døde, skal man have det ændret i systemet, så man ikke bliver ved med at fakturere. Det er ikke sket, og det er stærkt utilfredsstillende. Det er ikke i orden. Det skal Attendo blive meget skarpere på. Og det er de blevet. Det er vores opgave at bevare tilliden til alle de leverandører, vi har. Og som tingene er nu, har vi minimum Attendo som leverandør til 2020, som det ser ud nu, siger Mikkel Damgaards til Ugeavisen Gribskov.

Attendo har foreløbig afvist at kommentere historien.

- Jeg kan ikke forholde mig til tallene på stående fod,” siger Dorte Dahl, Attendos regionschef i Danmark til Ugeavisen Gribskov ifølge Lokalavisen.dk.

Attendo har tidligere fået massiv kritik for deres håndtering af plejen af ældre borgere i kommunen. Eksempelvis mistede en 91-årig kvinde livet, fordi plejefirmaet havde overset et sår. Det fik konsekvenser for Attendo. Læs her, hvad den bestod af.