Kommunalchefer får store fratrædelser men er stadig ansat
Direktører i kommuner ender i lange ansætter, men modtager stadig millioner i fratrædelsesbeløb.

Kommunale direktører får højere løn og millioner i fratrædelsesbeløb som kompensation, når de er ansat i tidsbegrænsede åremålsstillinger. Alligevel ender en del af dem med langvarige ansættelser.

Det viser en aktindsigt, som Jyllands-Posten har fået hos landets kommuner.

En åremålsstilling kan i første omgang vare op til seks år. Herefter kan den forlænges, så den maksimalt løber i ni år i alt.

Direktøren får op til 30 procent i tillæg til lønnen og optjener et fratrædelsesbeløb på tre måneders løn. Desuden får vedkommende en månedsløn for hvert år, personen har været ansat.

En del af fratrædelsesbeløbet kan udbetales i forbindelse med forlængelsen, selv om vedkommende bliver i sit job.

På den måde har to nuværende direktører i Viborg Kommune inden for det seneste år fået udbetalt 650.000 kroner og en million kroner oven i deres almindelige løn.

De gunstige lønvilkår er begrundet med jobusikkerheden. Reelt ender flere af direktørerne dog med at blive i kommunen ud over de maksimale ni år, skriver Jyllands-Posten.

Nogle fortsætter på en almindelig kontrakt, men i Ikast-Brande og Hedensted har man efter nye jobopslag ansat de samme direktører i nye åremålsstillinger.

Et eksempel er i Hedensted Kommune, hvor kommunaldirektør Jesper Thyrring Møller har været ansat på åremål siden 2006 og to gange fået fratrædelsesbeløb på i alt 1,7 millioner kroner.

Over for Jyllands-Posten forsvarer borgmester Kirsten Terkilsen (V) de foreløbigt 11 års åremål med, at genansættelsen var "helt efter bogen".

Professor Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, forholder sig dog kritisk til de store millionbeløb. Over for avisen kalder han det for en "omgåelse af ånden" i åremålskontrakterne.

Fredag skrev TV2, at der siden 2014 er givet mere end 220 millioner kroner i godtgørelser til kommunaldirektører, koncernchefer og andre topledere i landets kommuner og regioner.

/ritzau/