Kommentator: Ørum vil vælge regeringen
Kristendemokraten Per Ørum Jørgensen kommer endnu engang til at spille den uvante rolle som tungen på vægtskålen, når der skal tages stilling til grænsekontrol i folketingssalen. Foto: Folketinget
I går var grænsekontrollen så godt som sikker - i dag afhænger den af, hvem der får kapret kristendemokraten Per Ørum Jørgensen.

Man skal ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt. Og man skal ikke fejre godkendelsen af grænsekontrollen, før den rent faktisk er blevet godkendt.

Den lærestreg mærker regeringen og Dansk Folkeparti i disse timer sandheden af, idet den heftigt debatterede grænsekontrol hænger i en tynd tråd.

En tråd, som kristendemokraten Per Ørum Jørgensen har magten til at klippe over, hvis han vil.

Ifølge politisk kommentator, Hans Engell, er chancerne for, at kristendemokraten vælger at give regeringen flertallet og sikre grænsekontrollen, dog stor.

"Jeg tror Per Ørum går med. Regeringen mangler et mandat, og det skal enten leveres af Ørum eller af Liberal Alliance. Og her vil det formodentligt være en del nemmere for regeringen at opfylde Per Ørums betingelser end Liberal Alliances," siger Hans Engell.

I flere medier har kristendemokraten udtalt, at regeringen ikke skal regne med noget - men at han ser tiden an. Efter et noget antiklimatisk exit fra 2020-forhandlingerne skylder Per Ørum ellers ikke regeringen noget.

Og det er ifølge Hans Engell symptomatisk for regeringens nuværende situation.

"Regeringen har ikke gjort noget, for at have en særlig stor reserve blandt Folketingets løsgængere og små partier. Per Ørum blev brugt som en karklud under 2020-forhandlingerne, Liberal Alliance blev slet ikke inviteret til forhandlinger, og løsgænger Pia Christmas-Møller er ikke blevet inviteret med i den konservative folketingsgruppe," siger Hans Engell.

Ligegyldigt, om grænsekontrollen bliver gennemført i sin nuværende form eller ej, så har den massive negative fokus fra andre EU-lande skadet Danmark.

"Om det direkte kommer til at koste erhvervslivet ordrer, det ved jeg nu ikke. Men der er en politisk pris, der skal betales for denne her sag. Det er ikke en god måde at lægge op til, at Danmark til januar overtager EU-formandskabet," siger hans Engell.

Oppositionen stiller på tirsdag beslutningsforslaget om en ændring af planerne om grænsekontrol i folketingssalen. Hvis Per Ørum går imod regeringen skal forslaget endelig behandles den 30. juni.

faktaboks

Sådan er grænsekontrollen endt i salen:

Egentlig skulle grænsekontrollen fredag endelig godkendes i finansudvalget, hvor regeringen og Dansk Folkeparti har flertallet.

Men oppositionen har fået spændt ben for den godkendelse ved at kræve, at man tager stilling til det såkaldte aktstykke, der handler om grænsekontrollen, i Folketingssalen.

I salen vil man på tirsdag stemme om, hvorvidt Skatteministeren skal trække den nuværende plan for grænsekontrollen tilbage og lave den om, før finansudvalget skal tage stilling til den.

I folketingssalen er VKO ikke garanteret et flertal. Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti kan tilsammen skrabe 89 mandater sammen, hvis løsgænger Pia Christmas Møller som forventet støtter dem.

Oppositionen - Socialdemokraterne, radikale Venstre og SF - kan sammen med Enhedslisten, Liberal Alliance og Hans Chr. Hansen fra partoet Fokus også mønstre 89 mandater.

Derfor er Per Ørum Jørgensen den afgørende stemme i kampen om grænsekontrollen.