Det er godt for klima og miljø at skære ned på kødforbruget, men det kan være svært at få idéer til mad uden kød, hvis man altid har bygget måltiderne op om fugl, fisk eller gris.
- Selv en enkelt kødfri dag en gang imellem er en positiv udvikling set med vores øjne. Vi vil gerne fremme udbuddet af vegetarmad i dagligvarebutikkerne, og det er nemmere, hvis vi får kødspisende danskere med, fortæller Jacob Kaae Andersen, presseansvarlig hos Dansk Vegetarforening.
Johanne Mosgaard, der har vegetarbloggen Englerod, har tre gode forslag til vegetarretter, som hverken kræver, at du slider i køkkenet i flere timer eller jager land og rige rundt efter obskure ingredienser.
- Vegetarmad kan sagtens være nemt. Man skal bare tænke over sine ingredienser og turde bruge gode krydderier, så man får masser af smag, siger hun.
Her får du tre nemme retter uden kød.
Kartoffelsalat med quinoa:
Ingredienserne er 1 kilo nye kartofler, 100 gram rød quinoa, 1 rød peberfrugt, 2 håndfulde spinat, 1 bundt asparges, 1 stor avocado, 1 citron samt salt og peber.
Kartoflerne skal koges, så der stadig er bid i dem. Følg anvisningerne på quinoaen. Hak grøntsagerne, mens kartofler og quinoa koger. Skær de kogte kartofler ud i halve og bland alle ingredienser sammen. Pres citronen ud over til sidst.
- Salaten er god som tilbehør til for eksempel falafler eller grøntsagsfrikadeller, men den kan også sagtens gå som hovedret, siger Johanne Mosgaard.
Græskardeller:
Ingredienserne er 100 gram røde linser, cirka 150 gram groft revet hokkaidogræskar, 1 løg, 2 spiseskefulde loppefrøskaller, 2 deciliter vand, 100 gram havregryn, 2 teskefulde rød karrypasta samt salt og peber og olie til stegning.
Linserne skal koges som anvist, og løg og græskar skal rives, inden du blander det sammen. Bland loppefrøskallerne med vand for sig, inden du sammen med havregryn, karrypasta, salt og peber blander det hele sammen med linseblandingen.
Form "farsen" til små frikadeller og steg dem let på panden i olie. Når de er stegt lidt, tager du dem af og sætter dem på en bageplade og bager dem færdige i cirka et kvarter ved 180 grader.
Blomkålsvinger med barbequesauce:
Du skal bruge et blomkålshoved, 150 gram hvedemel eller kikærtemel, 1,5 til 2 deciliter vand, 2 fed hvidløg samt salt og peber.
Skær blomkålshovedet i små stykker. Bland en dej af mel, pressede hvidløg, salt, peber og vand. Tilsæt kun lidt vand af gangen, så dejen ikke bliver for tynd til at hænge ved blomkålsbuketterne og sørg for at røre alt melet godt ud i dejen.
Dyp blomkålsstykkerne i dejen og læg dem på et stykke bagepapir. Bag dem i ovnen i 10 til 15 minutter ved 200 grader varmluft. Mens de bager, blander du en barbequesauce af 0,5 deciliter olivenolie, 2 deciliter ketchup, 1 spiseske peanutbutter, 2 spiseskeer kokos- eller rørsukker, 1 spiseske æbleeddike, 2 spiseskeer røget paprika, 2 pressede fed hvidløg samt chiliflager og soyasauce efter smag. Bland det hele i en blender eller minihakker.
Sovsen fordeler du ud over de let bagte blomkålsbuketter i et ildfast fad, og når sovsen dækker det hele, sætter du dem i ovnen igen i 20 minutter.
- Blomkålsvingerne er også en god måde at lokke grøntsager i børn på, fordi de er lidt forklædt, siger Johanne Mosgaard.
Fakta: Hver er vegetarisme?
- Vegetarisme er at leve af planteføde: frugt, grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø.
- Vegetarer spiser ikke kød, fjerkræ, skaldyr eller biprodukter fra slagtning af dyr
- Nogle vegetarer supplerer med mælk og/eller æg
Kilde: Dansk Vegetarforening
/ritzau/FOKUS