Førtidspensionisten Mick sidder ved kassen i Bilka: Jobbet gør mig glad
Mick Petersen er ambassadør for Klap-indsatsen i hovedstadsområdet. Han er førtidspensionist og arbejder på nedsat tid i Bilka. Foto: Emma Borello/Landsforeningen Lev
3.000 førtidspensionister er kommet i job med en særlig indsats. - Når jeg er på arbejde, tænker jeg ikke på min hverdag derhjemme, siger Mick Petersen, der har fået job i Bilka.

Mick Petersen er en glad mand, når han er på job i Bilka i Ishøj. Den 39-årige førtidspensionist har via en særlig indsats fået job ved kassen i dagligvarebutikken.

Klapjob hedder indsatsen, der på 10 år har fået 3.000 førtidspensionister sluset ind på arbejdsmarkedet. 

- Jeg har altid gerne ville ud på det ordinære arbejdsmarked. Jeg har bare ikke rigtigt haft muligheden før nu. Og jeg synes, det går godt. Der i hvert fald ingen, der klager, griner Mick Petersen, der har siddet ved kassen i Bilka i to år.

- De andre ansatte er søde. Og de hjælper mig rigtig godt med de ting, jeg ikke selv kan. Og bedst af alt: De ser ikke ned på mig som om, jeg ikke var en rigtig medarbejder, siger Mick Petersen, der er kørestolsbruger.

Mick Petersen skal som ambassadør ved siden af sit Bilka-job også deltage på messer og konferencer og være til rådighed på en ugentlig telefontid, hvor han deler ud af sine erfaringer og svarer på spørgsmål fra andre førtidspensionister om livet på arbejdsmarkedet. Foto: Emma Borello/Landsforeningen Lev

Han fortæller, at han efter en lang vagt om fredagen fra kl. 11-17 er 'fuldstændig død'. De købeglade weekendhandlende kunder tærer på hans i forvejen begrænsede batterier. 

Men det svækker hverken Mick Petersens helbred eller arbejdsglæde. 

- Jeg vælger at klø på. Jeg vil have dét afbræk. Når jeg er på arbejde, tænker jeg ikke på min hverdag derhjemme. Den kommer jeg væk fra, når jeg er på arbejdsmarkedet. Det gør mig glad, siger Mick Petersen.

Han tilføjer en anbefaling:

- Hvis andre førtidspensionister vil have et job, skal de bare klø på. Så skal det nok lykkes, siger han.

Klapjob er en satspuljefinansieret indsats, som har modtaget penge siden 2009. Klap, der er en forkortelse af 'kreativ langttidssigtet arbejdsplanlægning', hører under Landsforeningen Lev og skaber arbejdspladser for mennesker med kognitive handicap (blandt andet udviklingshæmmede, mennesker med ADHD og muskelsvind).

- Førtidspensionister, som vi finder arbejdspladser til, ansættes på lige vilkår som alle mulige andre. Men deres løn er anderledes. Lønnen ligger nemlig mellem 40-60 kroner i timen. Og det gør den, fordi førtidspensionister ikke kan varetage samme mængde af opgaver som andre arbejdstagere, siger projektleder i Klapjob, Claus Bergman Hansen.

Hvis en førtidspensionist arbejder 20 timer om ugen med en løn på 50 kroner i timen, er der en ekstra indtægt på cirka 4.000 kroner om måneden. Og det kan sagtens mærkes, når lønnen lægges oveni i førtidspensionen, fremhæver Claus Bergman Hansen.

Godt 35.000 danskere har et kognitivt handicap.

- Der er altså 35.000 borgere, som der ligger et arbejdspotentiale i, siger Klapjob-projektlederen.

via Listen To News