Kønsopdelte uddannelser: Svært for kvinder at trænge ind på tekniske skoler

"Der er de job, som kræver fysisk styrke mandejob, og omsorgsfag er kvindejob", siger ligestillingsekspert om, hvordan vi ser på kvinde- og mandefag. (Foto: Foto: Morten Germund og Søren Bidstrup/Scanpix)

Erhvervsuddannelser er præget af store kønsmæssige udsving, der enten er domineret af mænd eller kvinder i forhold til videregående uddannelser. Det ligger dybt i kønskulturen i Danmark, siger ekspert.

På mere end halvdelen af alle erhvervsuddannelser, såsom murer-, tømrer- eller frisøruddannelsen, er der et stort overtal af enten mænd eller kvinder.

Faktisk udgør det ene køn mere end 80 procent af eleverne på over halvdelen af uddannelserne.

Det viser Undervisningsministeriets Rapport fra Udvalget om ligestilling i dagtilbud og uddannelse fra juni i år. 

På videregående uddannelser - mellemlange eller lange - ser kønsfordelingen noget anderledes ud. Her er det omkring en tredjedel af uddannelserne, hvor der er en kønsskævhed på mere end 80 procent til det ene eller andet køn.

Læs her om Maja, der vil være murer: "Jeg er ikke lesbisk"

Mangfoldighed højner kvaliteten

Torsdag og fredag løber Ungdommens Folkemøde af stablen i København, og torsdag er der debat om fag, hvor særligt ét køn dominerer. 19-årige Maja Mørk, der er ved at uddanne sig til murer, skal tale om at være kvinde i et mandefag. 

- Jeg skulle egentlig have været frisør - og nu er jeg murer. Jeg mødte en kvindelig murer, som blev min rollemodel. Hun fik fortalt mig, at det kunne man altså godt blive, selvom man var kvinde, siger Maja Mørk. 

Det er et vigtigt emne at have fokus på, mener vicedirektør hos Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, Nina Olsen, da det kan være med til at højne kvaliteten for den enkelte. 

- Det er sjovere for eleven, hvis der er noget mangfoldighed på uddannelsen. Det kan give ekstra dynamik. Men når det så er sagt, så handler det om, at vi får de mest kvalificerede mennesker til de forskellige fag, siger Nina Olsen. 

Kvinderne har taget store skridt

Årsagen til at vi ser ekstreme kønsskævheder på visse fag er, at det er en del af vores kultur, mener Karen Sjørup, der er ekspert i ligestilling, køn og arbejdsmarked, fra Roskilde Universitet. 

- Vi har i høj grad frit valg i Danmark, og det afspejler kønsskævheden i fagene og forestillingerne om, hvordan mænd og kvinder er. Der er de job, som kræver fysisk styrke mandejob, og omsorgsfag er kvindejob, siger Karen Sjørup.  

 Til gengæld er der især på videregående uddannelser sket en ændring inden for de seneste år, hvor kvinderne stormer frem på flere mandsdominerede uddannelser.

- Kvinderne især har i løbet af de seneste år foretaget nogle vovede valg om at komme over i de traditionelt mandsdominerede videregående fag - for eksempel medicin, som tidligere var mandsdomineret.

Forskellige interesser 

På Syddansk Universitet forsøger man på medicinuddannelsen at lave et nyt system for optagelse, fortæller Karen Sjørup, der mener, det kunne tyde på, at man forsøger at bryde med kønsskævheden.

- Man har talt meget om at få flere kvinder inden for IT-fagene. Men der er en forskel, som er meget dybtliggende i det fag. Det handler om, at unge drenge i højere grad prøver at aflure computere, end unge piger gør. Det ligger dybt i kønskulturen i Danmark.

Nina Olsen fra de danske erhvervsskoler siger, at uddannelserne ændrer sig over tid og dermed prøver man også at ændre fortællingen om dem. 

- De prøver på de forskellige uddannelser at beskrive indholdet af uddannelserne anderledes og få det nuanceret, så det appellerer til begge køn, og så man ændrer forståelsen og fortællingen om uddannelserne.  

Et eksempel er sikkerhedsvagt-faget, hvor man nu i beskrivelsen lægger vægt på andre kompetencer som at forebygge konflikter, være tålmodig og lyttende udover at gribe ind i konflikter. 

Uddannelsessnobberi

På mureruddannelsen blev der i 2016 optaget 429 elever. 9 af dem var kvinder, fremgår det af tal fra Danmarks Statistik. 

Så selvom det tyder på, at kvinder i højere grad bryder igennem på nogle af de videregående uddannelser, er det svært at trænge igennem kulturen, der for eksempel er på en teknisk skole, mener Karen Sjørup. 

- En kvinde, der gerne vil noget andet, vil være mere tilbøjelig til at læse en længere uddannelse indenfor et fag som ingeniør, end hun vil begynde på teknisk skole, siger hun og tilføjer:

- Der er en vis form for uddannelsessnobberi i det. Samtidigt er tekniske skoler en sværere kultur at trænge ind i for kvinder, siger hun. 

Af de tunge mandsdominerede håndværksfag har malerfaget haft størst gevinst ved at tiltrække flere kvinder i løbet af de seneste år.