Bliv hjemme mindst to dage efter, du har haft roskildesyge.
Sådan lyder Fødevarestyrelsens råd til køkkenmedarbejdere, der har været ramt af diarre, opkast og mavekramper.
Men mange ansatte venter ikke til de er helt raske, før de vender tilbage på arbejde og går i gang med at håndtere grøntsager, pålæg, brød og kød.
"Ikke blot er det hvert år den hyppigste årsag til de her store fødevarebårne udbrud. Men vi har også set en stigning i antal syge og antal udbrud, fordi køkkenansatte møder syge op på arbejde," siger Fødevarestyrelsens udbrudskoordinator, Morten Lisby, til Newspaq.
I opklaringen af de seneste års mange udbrud har styrelsen mødt køkkenmedarbejdere, som ligefrem var stolte over, at de kunne gå på arbejde med kvalme og maveonde.
I andre tilfælde har køkkenet på grund af travlhed valgt at gå på kompromis med fødevaresikkerheden og ladet syge køkkenmedarbejdere arbejde alligevel.
De seneste tre år er antallet af udbrud af roskildesyge steget.
Sidste år blev der registreret 18 udbrud med i alt 640 syge. I 2009 var der 13 udbrud med 730 syge. Året før var der 12 udbrud med 330 syge.
Sygdommen har også krævet dødsofre blandt ældre og svagelige. I 2005 kostede et stort udbrud blandt flere end tusind mennesker i alt fem dødsfald.
Så det er ekstra vigtigt, at køkkenansatte, der burde have styr på procedurerne omkring hygiejne, er smittefri, når de arbejder.
"Hverken håndsprit eller plastichandsker er effektive til at stoppe roskildesyge. Så budskabet er helt klart, at man skal blive hjemme, når man er syg med opkastninger og diarre, og i mindst to døgn efter man føler sig rask. For her smitter man stadig. Derudover skal man altid sørge for en høj håndhygiejne og hyppigt vaske hænder," siger Morten Lisby.