Knastør sommer sætter deltidsansatte brandmænd under pres
Martin Rohde Wrünch (tv.) roser arbejdsgivere for at give de deltidsansatte brandmænd mulighed for at løbe midt i arbejdstiden på deres andet job. Foto: Privat & Morten Stricker/Scanpix Ritzau/arkiv
Når der er tørke som i denne sommer, trækkes der mere end normalt på de deltidsansatte brandmænd, hvor lange pendlertider kan udgøre en udfordring.

Den knastørre danske sommer slider ikke kun på græsplænen, der efterhånden står helt gold og brun tilbage. Også det store danske korps af deltidsansatte brandmænd bliver der  trukket veksler på i disse dage.

Det fortæller sekretariatschef hos Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

- Der er 1.800 mand på vagt i skrivende stund, og det er ikke sådan, at vi har kaldt ekstra mandskab ind. Men tørken betyder jo, at de kører noget mere end normalt i disse dage. Og der trækkes der især på de deltidsansatte, der også arbejder som tømrer, pædagog eller lignende ved siden af gerningen som brandmand, siger han til Avisen.dk.

Det knastørre vejr betyder, at vi i tørkeperioden allerede er nået op på cirka samme antal naturbrande som i hele 2017. I 2017 var der omkring 1.200 naturbrande, mens der i juni 2018 var 450 naturbrande, og i juli er vi på blot tre uger nået op på knap 600 naturbrande.

Og det betyder ifølge Bjarne Nigaard, at der trækkes endnu mere på de deltidsansatte, der skal balancere gerningen som brandmand med et andet job, end normalt. I dag er omkring halvdelen af alle brandmænd deltidsansatte.

Så hvis din kollega pludselig hiver en personsøger op af lommen og spurter afsted, kan han meget vel være brandmand. Når en deltidsansat brandmand bliver kaldt ind, skal han nemlig tage fra sit andet job hen til stationen, sætte hjelmen på hovedet og være klar til udrykning på blot fem minutter.

Kan være for få folk

På Stevns sidder Martin Rohde-Wrünch på 51 år som deltidsansat indsatsleder og skal få puslespillet til at gå op, når der kaldes til udrykning. Og det kan godt skabe mandskabsproblemer med mange deltidsansatte, der ofte pendler langt til deres andet job.

- Tidligere var det sådan, at når man var brandmand, så var man hele tiden tæt på. Men i dag pendler folk ofte langt til deres normale virke, siger Martin Rohde-Wrünch og understreger, at de alle er enormt dedikerede:

- Dem, der kan, kommer naturligvis, men du skal jo være her inden for fem minutter, og hvis du arbejder i en anden kommune for eksempel, kan det blive svært at nå, siger Martin Rohde-Wrünch, der i de tilfælde via vagtcentralen vil kalde personale ind fra andre stationer, så opgaven bliver løst.

Arbejdsgivere giver klap på skulderen

Selvom Martin Rohde-Wrünch påpeger, at det kan være svært at få det hele til at hænge sammen, når de deltidsansatte brandmænd er nødt til at pendle langt til deres andet job, understreger han, at der er stor forståelse for, at når klokken ringer, er de nødt til at smide alt, hvad de har i hænderne.

Og det er uanset, om det er en beskidt ble som pædagog i en vuggestue eller en papkasse som lagerarbejder.

- De fleste arbejdsgivere har stor forståelse for det. For det meste laver folk individuelle aftaler, hvor de enten afspadserer, når de bliver kaldt ind, men jeg har også hørt om tilfælde, hvor det er ren good will og ikke bliver noteret. Generelt virker arbejdsgivere enormt positive overfor medarbejderes engagement i brandvæsenet, siger Martin Rohde-Wrünch.

Efter 28 år i brandvæsenet kan han ikke komme i tanke om en eneste episode, hvor en arbejdsgiver har brokket sig over, at en deltidsansat brandmand må løbe i arbejdstiden.

Støt din kollega

Den rutinerede brandmand siger til Avisen.dk, at du nok næppe er i tvivl om det, hvis du har en kollega, der også har et deltidsjob som brandmand. Det fortæller de nemlig gerne vidt og bredt om, men det skal ikke misforstås som pral.

Dels gør de det naturligvis, fordi de er pavestolte over deres arbejde, men det kan også være fordi, de har behov for at tale lidt ud.

- Du er en stor støtte, hvis du har forståelse for, at din kollega lige har været ude og arbejde hårdt og måske også nogle gange oplevet nogle lidt barske ting. Det er jo ikke bare en fritidsbeskæftigelse, der gør, at de må løbe fra arbejdet. Så hav forståelse for det, hvis han eller hun er ekstra snaksagelig, eller måske bare vil have fred og ro, siger Martin Rohde-Wrünch.