Klaus Riskær bryder loven for at komme i Folketinget
Hvis der er noget galt, skal det rettes, siger Klaus Riskær Pedersen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix (arkiv)
Indenrigsministeriet kan ikke sanktionere Klaus Riskær Pedersen, selvom han bryder reglerne for indsamling af vælgererklæringer.

Det får ingen konsekvenser for Klaus Riskær Pedersen, at han bryder reglerne for at indhente det nødvendige antal vælgererklæringer for at kunne stille op ved det kommende Folketingsvalg, skriver TV2.

Økonomi- og indenrigsministeriet skriver i en mail til tv-stationen, at ministeriet ikke har "hjemmel til at sanktionere Klaus Riskærs indsamlingspraksis".

Ministeriet konstaterer samtidigt, at de "vælgererklæringer, Klaus Riskær Pedersen indsamler, er gyldigt afgivet med NemID. Der er altså ikke tale om falske vælgererklæringer, selvom partiet omgår procedurereglerne".

Ifølge TV2 har Klaus Riskær Pedersen pr. 3. december indsamlet 4.267 af de nødvendige 20.109 vælgererklæringer, der skal til for, at blive opstillet til Folketinget.

Klaus Riskær Pedersen bryder reglerne ved at lede folk direkte til NemID-siden, efter at man tilkendegiver, at man vil støtte ham.

Reglerne siger nemlig, at der ved afgivelse af digital vælgererklæring skal gå syv dage fra partiet modtager en tilkendegivelse om støtte, til borgeren modtager et link til vælgererklæring.dk, hvor der officielt gives samtykke ved hjælp af NemID. De syv dage er en såkaldt "eftertænksomhedsperiode", skriver TV2.

Flere forskere sig til TV2, at Klaus Riskær Pedersens smuthul er problematisk og stiller de partier, der ønsker at stille op til folketingsvalget, forskelligt.

- Selvom de (vælgererklæringerne, red.) er afgivet med NemID, har man jo brudt lovens ord med de syv dage, og det stiller partierne forskelligt, og det er ikke fair, siger valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Hvordan det er lykkedes Klaus Riskær Pedersen, at omgå "eftertænksomhedsperioden" er ifølge TV2 uklart.

Klaus Riskær Pedersen siger til tv-stationen, at hvis der er noget galt i opsætningen af hans hjemmeside, skal det rettes. Han mener dog ikke fejlen har haft nogen betydning og fortæller, at han mister "halvdelen af erklæringerne, inden de skriver under hos Indenrigsministeriet".

- Det har jeg været frustreret over, siger Klaus Riskær Pedersen.

Klaus Riskær Pedersen indledte jagten på vælgererklæringer for fem uger siden. I en video på sin hjemmeside siger han blandt andet, at han vil lave om på skattesystemet i Danmark.

For godt tre uge siden kom det frem, at han har flyttet driften af samtlige familiens selskaber fra Danmark til Storbritannien.