Kendt whistleblower vil til tops i fagforbund
Den 43-årige Maj Thorsen, der har afsløret kaotiske forhold i familieafdelingen i Randers Kommune, vil være næstformand for Socialrådgiverne. Foto: Privat
Dansk Socialrådgiverforening skal have ny topledelse, efter at både formand og næstformand har meldt deres afgang. Maj Thorsen, der blev kendt som whistlebloweren, som afslørede svigt af udsatte børn, stiller op som næstformand.

De første tre kandidater til topposterne i Dansk Socialrådgiverforening har nu meldt sig. En helt ny ledelse i forbundet skal på plads, efter at både den nuværende formand, Majbrit Berlau, og næstformand, Niels Christian Barkholt, har meddelt, at de forlader deres poster.

Formandsposten bliver ledig, når Majbrit Berlau rykker videre til den nye organisation på arbejdsmarkedet, der blev resultatet af fusionen mellem LO og FTF. Mens Berlau bliver næstformand i den nye hovedorganisation, satser Niels Christian Barkholt fremover på politik som folketingskandidat for SF.

Avisen.dk kan nu løfte sløret for det aktuelle kandidatfelt, der betyder, at der bliver kampvalg om i hvert fald næstformandsposten.

Formanden for socialrådgivernes Region Nord, Mads Bilstrup, der har meldt sig som formandskandidat, kalder posten for 'en stor faglig og personlig udfordring'.

- Da Majbrit meddelte sin afgang, tænkte jeg, at nu er det mig, der står for skud, siger 53-årige Mads Bilstrup, der blev uddannet socialrådgiver i 1992. 

Efter fem år med job i Aarhus' kommunes beskæftigelsesafdeling blev han for første gang valgt til tillidsrepræsentant. De seneste otte år har han været formand for socialrådgiverne i Nord- og Midtjylland.

Mads Bilstrup fremhæver socialrådgivernes arbejdsmiljø som den sag, han vil give topprioritet, hvis han bliver valgt til formand til oktober. Ikke mindst antallet af sager på kollegernes skriveborde optager ham. Derudover taler Mads Bilstrup om at få sat fokus på 'den fattigdomsskabende lovgivning, som ikke løser problemer, men tværtimod skaber  problemer'.

- Medlemmerne kan ikke se, at der sker forbedringer, siger Mads Bilstrup.

Whistleblower formandskandidat 

Også de to næstformandskandidater, Maj Thorsen og Ditte Brøndum, har fokus på kollegernes arbejdsmiljø.

43-årige Maj Thorsen så gerne, at socialrådgivernes faglighed kom langt mere spil i det daglige arbejde frem for den mængde bureaukrati, som hun i dag oplever præger hverdagen. 

- Arbejdspresset giver stress og fører til mange sygemeldinger blandt socialrådgivere. Jeg kunne godt tænke mig, at vi kom tilbage til de gamle dyder, hvor man spurgte, hvordan kan jeg gøre det bedre for borgerne, siger Maj Thorsen, der arbejder som selvstændig socialrådgiver i Randers. 

Hun blev kendt, da hun i 2016 stod frem og fortalte, at hun var whistlebloweren, der stod bag afsløringen af, at udsatte børn i Randers blev svigtet på grund af kaotiske forhold i kommunens familieafdeling. Hun forsøgte at råbe ledelsen i Randers kommune op, men da det var forgæves, gik hun til medierne under pseudonymet 'Karen'. 

Offentligt ansattes ret til at ytre sig er stadig en mærkesag for næstformandskandidaten. 

- Offentligheden har krav på at vide, hvad der foregår i systemet. Vi socialrådgivere ligger langt nede på listen over de mest troværdige grupper. Vi har selv et ansvar for at nuancere debatten, siger Maj Thorsen.

Kandidat: Bekymrende, at så mange får stress 

Den anden kandidat til næstformandsposten er 31-årige Ditte Brøndum, der er fællestillidsrepræsentant i Gladsaxe kommune. 

- Jeg oplever alt for mange socialrådgivere, der bliver sygemeldt med stress. Jeg har som tillidsrepræsentant siddet med ved alt for mange sygesamtaler. Det er bekymrende, at undersøgelser viser, at socialrådgiverne er den mest stressede faggruppe i FTF. Det er sindsygt vigtigt, at Dansk Socialrådgiverforening får lavet en ordentligt arbejdsmiljøindsats på området, siger Ditte Brøndum.

Kandidater til de ledige poster i Dansk Socialrådgiverforening kan melde sig frem til den 27. august. Valgene afgøres ved afstemning blandt de 16.500 medlemmer. Resultatet offentliggøres 12. oktober.