Kendt politiker: Derfor gik jeg ned med stress
Karen Ellemann har lært at lade være med hele tiden at skulle præstere. Linda Kastrup / Scanpix
Karen Ellemann ville præstere for meget, og det bukkede kroppen under for.

Det kan være rigtig hårdt at få hverdagen til at køre rundt med fuldtidsjob, børn, rengøring, tøjvask og meget andet, der skal klares. Det har Karen Ellemann, der er tidligere indenrigs- og socialminister samt miljøminister og nuværende medlem af Folketinget for Venstre, indset på den hårde måde.

Den 45-årige politiker gik nemlig for 12 år siden ned med stress. Batterierne var simpelthen helt flade.

’Der var bare alt for meget på agendaen. Det kunne jeg bare ikke selv se. Advarselslamperne, der lyste, overså jeg også. Det hele var ligesom fokuseret på at præstere. På alle planer. Mine egne børn var to og fire år dengang, og jeg ser det samme i dag med de unge familier. Det er jo nærmest en folkesygdom, at vi er præstationsramt på godt og ondt,’ forklarer Karen Ellemann til tillægget SUND, der netop er udkommet med SØNDAG.

Få 5 tips til at undgå stress på Søndag.dk.

Vigtigt at nyde nuet

Karen Ellemann måtte tage konsekvensen af stressanfaldet, og hun omorganiserede derfor sit liv. Hun har gjort op med at være ’præstationsramt’, som hun kalder det, og hun bestræber sig på at lytte til sin krop hver dag og holde en sund balance i sit liv.

’Der skal være god mad på tallerknerne, sofapuderne skal være pæne, og nullermændene må ikke ligge og flyde. Det er bare ikke længere så vigtigt, som det var tidligere. Og det er ikke, fordi jeg elsker nullermænd og vasketøjsbunker. Jeg har bare lært at se, at det er en del af at være en familie med to udearbejdende forældre,’ siger hun.

Charlotte Bircow er færdig med at præstere. Læs hvorfor på Søndag.dk.

Karen Ellemann elsker de dage, hvor hun når det, hun har planlagt.

’Men jeg har det også godt, når jeg kan sige til mig selv: Jeg nåede at nyde nuet og gå en tur med min mand og hunden,’ påpeger politikeren.

Af redaktionen, SØNDAG, Aller Media