Administration 

Kendt filosof om stressbølgen: Fortsætter vi som nu, bliver vi bare mere syge

- Hvis vi bare gør mere af det samme, så vil antallet af danskere, der bliver syge af at arbejde, kun stige, siger Morten Albæk der er aktuel med en ny bog: 'Ét liv, én tid, ét menneske - hvordan vi glemte at lave et meningsfuldt liv'. (Foto: Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)

Dårlig ledelse gør danskerne syge, og det er en illusion, når vi tror, at vi bare kan dele vores liv op i kasser som arbejdsliv og privatliv. I hastværket har vi glemt jagten på det meningsfulde liv, og det skal vi lave om på, lyder det fra filosoffen og lederen Morten Albæk i ny bog.

Dette interview blev bragt første gang 14. oktober. Det var en af de mest læste interview på Avisen.dk i 2018. Vi bringer det igen, fordi mange andre læsere tidligere fandt interesse for det.

'Ét liv, én tid, ét menneske - hvordan vi glemte at leve et meningsfuldt liv', står der skrevet med gul skrift på en lilla forside. Ingen billeder. Bare titlen på bogen og forfatterens navn:

Morten Albæk. Han er filosof og erhvervsmand, og han har skrevet bogen, fordi han er bekymret over den måde, vi har indrettet vores liv på i dag.

Danskerne går ned med stress på stribe, og depressioner lever i bedste velgående i det, der ofte omtales som verdens lykkeligste land. Forklaringen skyldes, at vi har glemt at leve et meningsfuldt liv, lyder det fra den bogaktuelle forfatter.

Morten Albæk understreger hurtigt i samtalen, at han ikke har skrevet en selvhjælpsbog.

Den 43-årige filosof og erhvervsmand forklarer, at han ønsker at give sine læsere nogle helt grundlæggende principper at reflektere over. Såsom den væsentlige forskel på tilfredshed, lykke og mening. Og at det i sidste ende handler om at leve et meningsfuldt liv.

- Bogen er et ydmygt opråb. Jeg forsøger at sige, at hvis vi bare gør mere af det samme, så vil antallet af danskere, der bliver syge af at arbejde, kun stige, siger Morten Albæk til Avisen.dk.

Brug for hamskifte

Morten Albæk har selv taget konsekvensen og blandt andet droppet MUS-samtalerne i sin virksomhed Voluntas. Istedet har han meningsfuldheds-samtaler med de ansatte.

- For at du kan lade dig lede, skal du have tro og overbevisning om, at det menneske, du lægger en lille flig af dit liv hænderne på, rent faktisk fundamentalt kan lide dig.
Morten Albæk

Generelt er der brug for et nybrud i den måde, vi tænker ledelse på i Danmark. Også selvom han godt kan forstå, at det for nogle danskere kan være svært at forene sig med tanken om, at chefen pludselig skal være en integreret del af det, der foregår udenfor arbejdspladsen.

- Der er mange medarbejdere, der ikke har tillid til at chefen helt fundamentalt kan lide dem. For at du kan lade dig lede, skal du have tro og overbevisning om, at det menneske, du lægger en lille flig af dit liv hænderne på, rent faktisk fundamentalt kan lide dig. Kun hvis det menneske, der leder dig, kan lide dig, kan det nemlig lide med dig og vise den fornødne omsorg, varme og kærlighed, når dit liv tager en drejning, siger Morten Albæk:

- Og ja det vil mange føle grænseoverskridende, fordi de har en grundlæggende tvivl om, at chefen på den anden side af bordet gerne vil og kan rumme personens svagheder uden at se dem som noget negativt.

Men hvis det står så skidt til med ledelsen i dag, at vi bliver syge af den - hvorfor så ikke bare droppe ledelse fuldstændig?

Jeg mener sådan set også, at dele af den ledelse, vi har i dag, er tæt på at være uanvendelig. Der er brug for et signifikant hamskifte i den måde, vi bedriver ledelse på:

- Vi ser mennesket som en ressource, man skal få noget ud af og administrere. Istedet for at se menneskets potentiale og se dem som noget eksistentielt. Det handler ikke om at skabe en ledelsesfri organisation - men det handler om, at man som leder skal være bevidst om, at det, du primært er ansvarlig for, er menneskelige skæbner, hvis potentiale du skal være med til at realisere. Ikke ressourcer, du skal presse mest muligt ud af, siger Morten Albæk.

- Og så kommer kritikken fra alle gammel-kapitalisterne: 'Vi kan jo ikke tjene penge på den der meget fine og filosofiske tilgang'. Men medarbejdere, der føler en mening i livet, med det arbejde de udfører, er hele fem gange mere produktive, tre gange mere engagerede, signifikant mere innovative og har færre sygedage. Og ydermere er de villige til at gå til en lavere løn, end dem der blot er tilfredse eller decideret utilfredse med arbejdet.

- Det er ikke nemt at finde modet og turde sige fra over for umenneskelig og dårlig ledelse. Men hvis vi blot accepterer det som et grundvilkår, bliver vi langsomt men sikkert syge i sindet af det.
Morten Albæk

Modet til at sige fra

Morten Albæk efterspørger mod. Modet til at sige fra - eller måske endda sige op istedet for at bruge sine kræfter på noget meningsløst. Han indrømmer, at det er svært at bede folk om, men det kan være nødvendigt.

- Terminerne skal betales. Det har jeg den dybeste respekt for - det er ikke nemt at finde modet og turde sige fra over for umenneskelig og dårlig ledelse. Men hvis vi blot accepterer det som et grundvilkår, bliver vi langsomt men sikkert syge i sindet af det.

- Selvfølgelig er det svært at være modig. Det kræver også at man planlægger det. Strukturerer sig selv finansielt på en måde, der gør det muligt. Der er masser af praktik i det. Men spørg dig selv, om du ønsker at bruge dit éne liv på noget, der er en sandsynlighed for, man bliver syg af?, siger Morten Albæk.

Men kampen mod dårlig ledelse er ikke kun en individets kamp. 

- Jeg mener i al beskedenhed, at fagbevægelsen spiller en stor rolle. En ting er den mulighed, du har som individ til at sige fra i nu'et, hvis du føler dig trådt under fode og føler meningsløsheden snige sig ind på dig. Men supplementet til det kunne være at organisere sig i et medmenneskeligt fællesskab. Her kunne fagbevægelsen være den arena, hvor man går hen for at være en del af et fællesskab, der insisterer på en anden ledelse, end den vi er udsat for i dag, siger Morten Albæk.

Mening for alle

Han er ikke nervøs for, at bogen ender med kun at henvende sig til københavnere med fede job. Tankerne og principperne gælder for alle, understreger han.

- Vi mennesker deler tre ting i livet - vi skal dø, livet er fuld af tilfældigheder, og uanset hvor langt eller kort vores liv bliver, skal det være meningsfuldt. Du har et håb om, at den tid, du bruger på at arbejde, skal være meningsfuld. Og det har du, uanset om du er sygeplejerske, kassedame, HK'er, vidensmedarbejder, gymnasielærer eller du står på en fabrik, siger Morten Albæk:

- Mening er subjektivt - der er ikke et universelt svar. Og uanset om du er rengøringsassistent eller mellemleder vil ledelse uden intimitet og omsorg have en negativ konsekvens. Jeg mener faktisk, at det er en smule arrogant at mene, at produktionsmedarbejderen ikke har samme krav og samme ambition om et meningsfuldt liv, som dem der kommer fra en faglig baggrund, der er priviligeret af støjfrie miljøer med hæve-sænkeborde, siger Morten Albæk.

- Uanset om du er rengøringsassistent eller mellemleder vil ledelse uden intimitet og omsorg have en negativ konsekvens.
Morten Albæk

Meningen med livet

Mennesket er blevet snydt til at tro, at tid kan spaltes, og at livet kan deles op i kasser, siger Morten Albæk.

Arbejdsliv, privatliv, fritid og så videre. Ideen om en work-life balance bør forkastes. Vi har kun ét liv, gentager han igen og igen. Ét liv, der skal omfatte alle elementer i skøn forening. Ét liv der skal give mening.

Men hvordan hænger det så sammen, når personer finder mening i deres arbejde, men alligevel går ned med stress?

- Tager vi som eksempel sygeplejersker og skolelærere, så har de i sig selv et usædvanligt meningsfuldheds-potentiale - de gør syge raske, lindrer smerter og bringer børn veluddannede og dannede videre. Alligevel stiger antallet af stress-sygemeldinger, og nogle fravælger de brancher. Hvorfor? Definitionen på meningsfuldhed er, at du har følelsen af, at dit liv er et værdigt og håbefuldt liv, når du ser fremad i det liv, du har levet, lever og har udsigt til.

- Men når de så kigger ind i deres fremtid, der for nogen alt for ofte enten er håbløs eller decideret uværdig, mister de følelsen af mening i et virke, der ellers har potentialet til at være dybt meningsfuldt, siger Morten Albæk.

Men hvad er i grunden meningen med livet? Et svært spørgsmål, indrømmer han. Et andre ikke kan svare på. Det kan man kun selv. For der findes kun meningen med dit eget liv.

Jeg spørger ham derfor, hvad meningen med hans liv er.

- Meningen med mit liv er at forsøge at leve hver dag på en sådan måde, at de mennesker, hvis kærlighed jeg ikke kan leve foruden, har nemt ved at elske mig i morgen, siger Morten Albæk. 

- Og meningen med livet kan flytte sig gennem livet. Jeg ville muligvis ikke have svaret det samme som nu, da jeg var 25 år, og måske vil jeg svare noget nyt, når jeg er 75.

Dette interview blev bragt første gang 14. oktober. Det var en af de mest læste interview på Avisen.dk i 2018. Vi bringer det igen, fordi mange andre læsere tidligere fandt interesse for det.

BLÅ BOG
 • Født den 28. juli 1975 i den nordjyske by Uggerby
 • Bor privat i Aarhus-bydelen Risskov med sin hustru og to børn.
 • Cand.mag i historie og filosofi fra Aarhus Universitet.
 • Medstifter af institut for anvendt filosofi ved Aalborg Universitet.
 • Startede sin karriere i Danske Bank, hvor han til sidst var underdirektør for ideudvikling og innovation
 • I 2009 blev han direktør for marketing, kommunikation og corporate relations i vindmøllegiganten Vestas.
 • I 2015 stiftede han investerings- og rådgivningsvirksomheden Voluntas. Selskabet bygger på meningsfuld strategi- og politikudvikling. 
 • Sidder desuden i bestyrelsen hos blandt andet Joe and the Juice, Ilse Jacobsen Hornbæk og Vertic.
 • Mediet The Internationalist har fem gange kåret ham som en af de 100 mest indflydelsesrige marketingsfolk i verden. Senest i 2015.
 • Samme år - 2015 - blev Morten Albæk inviteret til at være en del af et nyoprettet kunst- og teknologiråd dannet af Vatikanet.
 • Er forfatter til bøgerne 'Generation fucked up?' (2005), 'Nedslag - mellem det vi siger, og det vi gør' (2008), 'Det gennemsnitlige menneske' (2013) og 'Ét liv, én tid, ét menneske' (2018) 

Joan Divine
Kendte

Prøvede i ni år:

Baby for 160.000 kroner

Fyr & Flamme
Kendte

Grand Prix-ballade:

Dansktopstjerne skælder ud

Harry
Kongelige

Meghan bliver væk:

Prins Harry deltager

Dinosauer
Helt vildt

Voldsom fætter:

Ny kødædende dinosaur

Nikoline
Kendte

Er du den nye stjerne:

Kom med i X Factor

Jonatan Spang
Kendte

Jonatan Spang er blevet far

Simon
Underholdning

Dommer grovgrillet af Kvamm på live-tv

London
Kongelige

Prins Philip mindet med kanonbrag

Kronprins Frederik og de skadede veteraner i sadlen på landevejen
Kongelige

Kronprins Frederik

i sadlen med 

skadede veteraner

billede af Basim
Kendte

Basim blev forældreløs: Popmusik er min vej ud af sorgen

Jakob Ellemann
Nyheder

Blåt krav: Beregning af hurtigere genåbning

billede fra stedet
Krimi

33-årig død efter familietur i shelter

billede af Pierce Brosnan
Film og TV

Dagens afstemning:
Hvem så du
gerne i rollen som 007?

collage med Richard Burton, Christian Bale og Clint Eastwood
Film og TV

Legendariske

skuespillere afslog 007

billede af to kartoffelmadder
Nyheder

Advarsel:

Har du denne

mayonnaise stående?

billede af en politibil
Krimi

Stoppet med sømmåtter:
Vanvidskørsel
på Storebæltsbroen

Eurojackpotkuponer
Helt vildt

Dansker vinder 310 millioner kr.

billede af Solveig efter sejren
Underholdning

X Factor-vinder Solveig: Jeg vil lave mit eget

reklamebillede fra Nemlig.com
Nyheder

Nemlig.com overvåger ansatte: Tæller sekunder

Mette Frederiksen smiler
Nyheder

Regeringen lemper restriktioner

Underholdning

Solveig vinder årets X Factor

Vandslange og planter
Advertorial

Annonce

Sådan finder du en god højtryksrenser

Nærbillede af Zlatan på pressemøde
Kendte

Zlatan springer ud som skuespiller

Skrabelod med påskemotiv
Helt vildt

Blev millionær midt i påskefrokosten

DMX på scenen
Underholdning

Kendt rapper død - blev kun 50 år

lina baun danielsen i grøn jakke
Krimi

Line Baun tabte

i Se & Hør-sagen

prins philip vinker iført grøn jakke
Underholdning

Prins Philip er død

Politi-og brandbiler foran hus.
Krimi

Kvinde død i brand

Politimand tjekker bil
Krimi

Bilist anholdt:

Flygtede efter

påkørsel af betjent

Sport

Dansk træner færdig efter racismeanklager

mand sidder i have
Krimi

43-årig forsvundet

- politiet beder om hjælp

beholder med naturlægemiddel står på bord
Sundhed

Tilbagekalder populært

naturlægemiddel

sort redsignet nike sko på rød baggrund
Helt vildt

Sataniske sko

med blod i sålen

kaldes tilbage

Helle Fagralid med sammenbidt udtryk
Kendte

Dansk stjerne:

Jeg var rædselsslagen

mønter i stor bunke
Nyheder

3,6 millioner

danskere får penge

ind på kontoen  

bjarne reuter med skygger i ansigtet
Bøger

Top 10: De scorer

flest bibliotekspenge

kæmpe varan kravler op ad hylde i supermarked
Helt vildt

Gigantisk øgle går

amok i supermarked

borgere og sundhedspersonale i vaccinationscenter
Nyheder

Stor generalprøve:

100.000 skal stikkes

på én dag

baby kigger med stofble i munden
Corona

Nyt begreb i dagplejen:

Coronabørn 

x factor deltageren nicoline steen kristensen står på scenen
Film og TV

Sådan bliver finalen

i X Factor

patienter ligger i senge på hospital
Corona

Her er smitten

ude af kontrol 

de tre dommere i X Factor
Film og TV

I aften afgøres X Factor:

Her er favoritten

Ringenes Herre
Film og TV

Hidtil ukendt version:

Ringenes Herre på russisk

Silas Holst
Kendte

Silas Holst: Nyt regnbuehus

fly
Helt vildt

Kaos i luften: Ramte forkert lufthavn

milliardær
Nyheder

Rigeste dansker:

Over 82 milliarder kroner

Underholdning

Grand Prix-koryfæ udskiftet: Jeg er færdig

blå blink
Nyheder

Brand koster en 85-årig mand livet

Betjente
Krimi

Falske betjente svindlede sig til millioner 

Voldtægt
Krimi

Far skal otte år i fængsel for voldtægter af fire døtre

Tue
Kendte

Hit-duoen sender igen

Underholdning

Tidlig julegave: Tinka vender tilbage

Jeppe Kofod
Nyheder

Danske soldater til Mali

billede af den nærmest tomme dam
Nyheder

Hærværksmænd tømmer

dam for vand

- havørreder truet

beredskabet arbejder med at få manden fri
Krimi

Mand klemt i minigraver

- fod skåret fri

billede af villaen
Livsstil

Vild villahandel:

Havudsigt for millioner

billede af Gråkjær Arena
Krimi

Deltog i fest: 45 idømt bøder

billede af hånd der holder om tremme
Corona

Dagens afstemning: Er dobbeltstraf for snyd med coronapasset ok?

Birthe Neumann
Kendte

Birthe Neumann

dansede

nøgen og "pissefuld"

billede fra et bordel
Krimi

Bordel får bøde

- krævede ikke coronapas

Dansk fængsel set indefra
Nyheder

Snyd med coronapas kan koste fire års fængsel

En befærdet motorvej.
Nyheder

Her vil regeringen bygge

nye veje og broer

Jesper Grønkjær i de rød og hvide farver.
Kendte

Tidligere landsholdsstjerne:

Indlagt på den lukkede

pr-billede for forestillingen
Underholdning

Musical med Beatles-hits får alligevel verdenspremiere i Danmark

billede af den forulykkede bil
Sport

Tiger Woods-ulykke:

Kørte dobbelt så

stærkt som tilladt

Tina Müller under Melodi Grand Prix 2021 med en lyseblå gallakjole og et stort smil.
Kendte

TV-vært afslører:

Hemmelig kæreste

tv-vært Felix Smith sidder bag rattet på en sort Ferrari.
Kendte

Nyskilte Felix Smith:

Afviser kæresterygter

IMFs hovedkvarter med stor glasfacade.
Nyheder

Foreslår øget beskatning

af rige efter pandemi

en mand med et mundbind ved Downing Street 10.
Nyheder

Her får folk under 30

IKKE AstraZeneca

Retten i Hillerød set udefra. Det er en rødstens bygning.
Krimi

Byret har sat 16 dage af til

sag mod drabssigtet præst

Et fængsel og to personer på vej ind med en kuffert
Krimi

Fængsel genåbnes

- dømte står i kø 

En lastbil hælder kaffe ud på jorden
Helt vildt

Kafferester fik tropisk skov

til at vokse på udpint jord

Statskassen på Christiansborg
Corona

Dansk testindsats koster

50-100 millioner om dagen

Nyheder

Minemodstandere får

flertal i parlamentet

Kim Kardashian i vandkanten
Kendte

Kim Kardashian:

Nyskilt, milliardær og lykkelig

En kvinde sidder i et åbent vindue
Nyheder

Skræmmende:

Hver tredje covid-19-ramte får sindslidelser

et klitområde på Skagen
Krimi

To mænd raserede

fredede klitter i Skagen

Portræt af Christopher
Kendte

Christopher får nyt job

Et F-35 letter
Nyheder

I dag får vi

den første F-35 

To moderne biler i Nyboder
Biler

Test: Opel Mokka

Tak for kaffe