Kendt DR-vært misbruges af højreradikale: "Jeg må jo stå ved det"
Det er såkaldte internettrolde, der er begyndt at bruge Jonathan Spangs videoer til at fremme deres sag. (Foto: Foto: Mads Nissen/Scanpix Ritzau/arkiv)
Til hovedpersonens egen overraskelse er Jonathan Spangs videoer endt som et kraftfuldt værktøj for svenske højreradikale.

Jonathan Spang havde nok ikke forestillet sig, at han skulle ende med at blive et kraftfuldt værktøj for højreradikale svenske internettrolde, da han begyndte at lave sketches til sit program 'Tæt på Sandheden' på DR2.

Men sådan er det blevet, skriver P1 Orientering.

Det er især Jonathan Spangs mange sketches, hvor han gør grin med svenskernes berøringsangst og tendens til at tale udenom problemerne, der bliver brugt af de højreradikale.

De bruger komikerens fremstilling til at sætte spot på Sverige som en højborg for feminisme, multikulturalisme og politisk korrekthed - noget de mener er særdels negativt.

Hvad er en internettrold?

Ordet at trolle kommer fra det engelske udtryk 'trolling', som er en fiskemetode, hvor man med net river havbunden op for at fange mest muligt. Det er siden blevet til 'Troll' og på dansk 'Trold'.

En internettrold forsøger på samme vis at sprede sig mest muligt for at fange noget, men her er der ikke tale om fisk, men om opmærksomhed.

Derfor kommer internettrolde oftest til udtryk i Facebook-tråde, debatfora eller messageboards, hvor de kommer med ekstreme holdninger for at fremprovokere en reaktion.

Internettrolde kan også sagtens have en mission, hvor de med deres provokerende indlæg forsøger at fremme en særlig sag ved hjælp af provokerende indsalg.

UDVID

Jonathan Spang siger selv, at det er underligt, at det er endt sådan, men at der ikke er noget at gøre ved det.

- Jeg er jo ikke på nogens hold. Jeg forsøger at holde mig fri af det, og jeg har jo ikke lavet det her for at være en del af den svenske valgkamp. Men jeg må jo stå ved det, vi har gjort. Vi har gjort grin med den svenske berøringsangst, og det er jo også det, højrefløjen slår på, siger han til dr.dk.

En af de videoer, som de højreradikale bruger til at belyse de problemer, de mener, der er i Sverige, er Jonathan Spangs parodi på den populære krimiserie 'Broen'.

Her spiller Jonathan Spang en dansk kriminalkommisær, der sammen med en svensk kollega skal opklare mord. Men da han hverken må definere offeret som mand eller gerningsmanden som udlænding i Sverige, bliver den mission fuldstændig umulig.

via Listen To News