Kedelige job taber mest på frynse-stop
Chefen har ikke så meget fryns at dele ud af for tiden. Men det gør ikke så meget, hvis jobbet er spændende og der er en god social kultur og gode værdier i virksomheden, siger erhvervsrådgiver. POLFOTO arkiv
Det er især de medarbejdere, hvor jobbet går ud på at tjene penge, som taber mest på, at virksomheder skærer i frynsegoderne.

Frugtordningen er sløjfet, rygestopkurset er røget og efteruddannelsen ligger langt ude i fremtiden.

Rigtig mange lønmodtagere må i disse tider vinke farvel til frynse- og personalegoder, da mange virksomheder skærer ned på ordningerne.

Og for nogle virksomheder vil den besparelse ikke betyde det store oprør i medarbejderstaben, mens det for andre vil give sure og tvære miner.

- For dem, som går på arbejde for at tjene penge og realisere sig selv i deres fritid, der vil det have en betydning. Men for dem, som går på arbejde, fordi det giver mening for dem, og gerne vil være med til at gøre en forskel, der vil det ikke have den store betydning, siger Tania Ellis , erhvervsrådgiver med speciale i samfunds- og arbejdslivstendenser til Newspaq.

- For de virksomheder, hvor arbejdsmiljøet er godt og sundt og jobbet har indhold, der vil det ikke betyde så meget. Det er nogle materielle frynsegoder, som er nice to have, men det er ikke det, der er afgørende for, om vi går på arbejde, forklarer Tania Ellis.

Udfordringen for visse virksomheder er, at de ikke har så meget tilbage, hvis de fjerner "goderne", siger Tania Ellis.

- Det vil formentlig have større betydning i de virksomheder, hvor kulturen med at udvikle medarbejderen ikke er stærk, og hvor formål og værdier også er svage, eller hvor det bare handler om at tjene penge, siger erhvervsrådgiveren.

I dag handler det for rigtig mange ansatte om at have en identitet via sit arbejde, at gøre en forskel og udvikle sig. Og på de virksomheder, der skaber sådan et miljø, vil besparelser i frynsegoderne blive mindre bemærket, da fryns er 'nice to have', men ikke altafgørende.

- Det, der gør en forskel, når folk skal og kan vælge job, er indholdet i arbejdet, hvilken kultur og værdier der er i virksomheder og om der er et godt socialt arbejdsmiljø. Alt det er limen og det der i sidste ende gør, om en virksomhed kan tiltrække og fastholde medarbejdere, siger Tania Ellis.

Under 19 procent af danske virksomheder planlægger nye personalegoder i dag, mens tallet før finanskrisen lå på 69 procent, viser en opgørelse fra Multidata, der ordner løn for en lang række virksomheder, skriver Børsen.