VORES VALG "Kandidater, der arbejder har ikke en chance"
Pernille Rosenkrantz-Theil (S) fører valgkamp på fuld tid. I hendes individuelle ansættelseskontrakt med 3F har hun nemlig forhandlet ekstra ferie, så snart valgkampen blev fløjtet igang. Foto: Polfoto / Torben Stroyer
Avisen.dk har spurgt folketingskandidaterne, hvordan de kombinerer valgkamp og karriere. Hver anden fører valgkamp efter fyraften. Flest socialdemokrater ofrer ferie eller afspadsering på at fiske stemmer.

Spurten er sat ind på sidste etape af valgkampen. 804 kandidater kæmper om 175 komfortable siddepladser i Folketinget.

Men over halvdelen skal passe et job, mens de forsøger at overbevise flest muligt danskere om retten til en stol på Christiansborg.

Det viser en undersøgelse af kandidaternes arbejdsliv, som Avisen.dk har foretaget.

475 kandidater har besvaret spørgeskemaundersøgelsen. Heraf er der 379, som ikke allerede sidder i Folketinget, og har et civilt arbejde.

58 procent af dem passer deres job under valgkampen, mens 40 procent har taget fri for at forfølge drømmen om en politisk karriere.

S-profil med kontrakt på valgkamp

Skelner man mellem kandidaternes politiske tilhørsforhold, er der ifølge undersøgelsen flest socialdemokrater, der har taget ferie, afspadsering eller orlov under valgkampen.

Hele 63 procent af S-kandidaterne fisker stemmer på fuld tid. En af dem er Pernille Rosenkrantz-Theil, der tidligere har siddet i Folketinget for Enhedslisten.

Nu stiller hun op for Socialdemokraterne i Odense Øst-kredsen. Som konsulent i fagforbundet 3F er hun i i skudzonen for den kritik, der har været af 3F-ansatte, der fører valgkamp i arbejdstiden.

Plads til arbejde nede i geledderne

Men Pernille Rosenkrantz-Theil kan med god samvittighed henvise til sin ansættelseskontrakt, hvor hun som led i lønforhandlingerne har forhandlet ekstra ferie til at føre valgkamp.

Ifølge S-kandidaten fører langt de fleste "seriøse" kandidater valgkamp på fuld tid.

"Jeg har ikke mødt kandidater, som regner med at komme i Folketinget, og passer et civilt arbejde samtidig med valgkampen," siger hun, og fortsætter:

"Selvfølgelig er der kandidater længere nede i geledderne, der har en lav sandsynlighed for at blive valgt ind, som arbejder samtidig."

Fejrede falsk fødselsdag for fireårig

For Pernille Rosenkrantz-Theil er det et fuldtidsjob at føre valgkamp. Hun er i gang fra syv morgen til midnat syv dage om ugen. Med undtagelse af i søndags, hvor hun koblede ud af kampen for at fejre sin søns fireårs fødselsdag.

"Godt nok var det ikke hans rigtige fødselsdag, men det var tæt på," erkender hun, og understreger stolt, at hun holdt så meget fri, at hun afslog et interview med TV2 Fyn.

"Man bliver jo lidt en linselus under valgkampen. Men en enkelt fridag skal der være plads til," griner hun.

"Benhårdt at arbejde samtidig"

Nede i geledderne hos Venstre - for nu at bruge Pernille Rosentkrantz-Theils udtryk, finder vi Cecilia Lonning.

Den 35-årige Venstrekvinde er ikke enig i, at et fuldstidsarbejde under valgkampen ikke kan kombineres med en plads i Folketinget. Som højest placerede kvinde på Venstres opstillingsliste i København øjner hun selv en chance for en folketingskarriere, selv om hun passer sit arbejde som afdelingsleder i HR-firmaet Mercer.

"Jeg er en af dem, der ligge og vipper. Men jeg skal da gerne erkende, at det er benhårdt at balancere valgkamp og arbejde," siger hun.

Koster stemmer at pjække fra valgdebat

Egentlig havde Cecilia Lonning planlagt at holde resten af sin barselsorlov under valgkampen, men statsministeren udskrev valget tidligere, end hun havde regnet med.

"Så nu fanger bordet. Gidt nok er mit job rimelig fleksibelt, men der er en del kundemøder, som jeg ikke kan løbe fra," fortæller hun.

Men at karrieren stjæler opmærksomhed fra valgkampen, kan Venstrekandidaten ikke komme uden om.

"Jeg når ikke så mange kaffepauser om dagen med de frivillige, lige som jeg har svært ved at holde mig opdateret på nyheder om valgkampen," siger hun, og fortsætter:

"Så jeg kan ikke afvise, at det koster mig 50 eller 100 stemmer, at jeg har meldt fra til et par valgdebatter."

Glæder sig til weekenden

Selv om manden tager en ekstra tørn, og svigermor fra Jylland er kaldt ind som reserve, stiller familielivet med to små børn også store krav.

"Det er ikke lige mig, der står og vinker farvel, når bussen kører fra udflytterbørnehaven. Men selvfølgelig er de også begge to blevet syge under valgkampen, så i går tilbragte jeg dagen med min søn på Rigshospitalet," siger Cecilia Lonning, der samtidig passer et sæde i Københavns Borgerrepræsentation.

"Jeg glæder mig til weekenden, uanset om jeg er medlem af Folketinget eller ej," slutter hun.

Undersøgelsen

- 475 folketingskandidater har deltaget i en spørgeskemaundersøgelse lavet af Avisen.dk.

- 379 kandidater, som ikke allerede sidder i Folketinget, har et civilt arbejde.

- Heraf passer 58 procent deres arbejde samtidig med valgkampen.

- 40 procent har taget ferie, afspadsering eller orlov under valgkampen.

- 2 procent har fået fri med løn.

Kilde: Surveymonkey