Kan man dele indboforsikring i et bofællesskab?
Om man er dækket af en fælles indboforsikring i bofællesskaber, kommer helt an på forsikringsselskabet. (Modelfoto) Colourbox/Free
Når der sker ændringer i boligsituationen, er det vigtigt at tjekke op på indboforsikringen, så man hverken er under- eller overforsikret.

Delelejligheder, bofællesskaber og kollektiver er blevet en fuldstændig gængs boform. Det gælder særligt i de unge år, hvor SU'en måske ikke rækker til at bo alene i de store studiebyer.

Men kan man egentlig skrotte indboforsikringen, hvis der er andre i lejligheden, der allerede betaler til en?

Både ja og nej, lyder svaret fra Anja Lintrup Sørensen, som er konsulent hos brancheorganisationen Forsikring og Pension.

- Der er lidt forskellige regler på området. Nogle selskaber dækker samboende op til to personer. Selv om man ikke er kærester, bliver det sidestillet med et parforhold, og forsikringen vil dække.

Andre selskaber har en udvidet forsikring til dækning af tre personer. Og den sidste variant er, at man kan tilkøbe sig til dækning for flere personer end tre.

Baggrunden for, at nogle selskaber ikke tilbyder fælles forsikringer ved bolfællesskaber er, at risikoen for selskabet bliver større.

- Jo flere man bor sammen, jo flere vil der være ind og ud af lejligheden. Og det kan være sværere at styre, hvem der ejer hvad, siger Anja Lintrup Sørensen.

Det er derfor nødvendigt, at man forhører sig hos sit eget selskab for at være sikker på, hvordan man er dækket. Hvis selskabet ikke dækker flere, kan man forhøre sig hos andre selskaber, råder hun.

En gråzone er fællesarealer.

- Udgangspunktet er, at hvis man har flere forsikringer, så vil den enkelte forsikring kun dække de ting, der tilhører den enkelte lejer. Har man en fælles forsikring, vil den dække i hele lejligheden, siger Anja Lintrup Sørensen.

Forsikringsselskabet kan stille nogle kriterier og krav til, hvordan lejligheden er indrettet, og om man kan låse af særskilt til de enkelte værelser, bemærker hun.

Ifølge Regitze Buchwaldt, som er forsikringsmedarbejder hos Forbrugerrådet Tænk, bør man desuden altid kontakte sit forsikringsselskab, når ens boligsituation ændrer sig.

Altså så snart der flytter en ind, eller man selv flytter ind et sted.

Det gælder også i forhold til dækningssummen, hvis uheldet er ude.

- Hvis min dækningssum eksempelvis er på 500.000 kroner, og der flytter en anden ind med alle sine ting, så er der pludselig langt flere værdier i hjemmet. Og så kan man risikere at være underforsikret, forklarer Regitze Buchwaldt.

Flytter man sammen med sin kæreste, vil indboforsikringen som udgangspunkt dække begge parter. Her er det værd at overveje, hvis forsikring der stiller en bedst.

/ritzau fokus/

Af Anna Raabæk/ritzau fokus/