Kampvalg om Børstings afløser venter
LO-næstformand Lizette Risgaard kan være et bud på Harald Børstings afløser, men der er masser af talent internt i LO, påpeger arbejdsmarkedsforsker. Foto: René Schütze / POLFOTO
Hvem skal afløse Harald Børsting som LO's formand på kongressen i 2015? Ifølge arbejdsmarkedsforsker er flere egnede til posten.

Et kampvalg venter, når LO-formand Harald Børsting om fire år falder for aldersgrænsen og ikke genopstiller ved kongressen i 2015.

Det spår Henning Jørgensen, arbejdsmarketsforsker fra Aalborg.

"Jeg tror, der kommer et kampvalg, og det kan sagtens komme flere kvindelige kandidater," siger han til Newspaq.

Han ser flere egnede kandidater til posten som fagbevægelsens etter.

Næstformand Lizette Risgaard kom styrket ud af kongressen og er et oplagt bud.

Men talentmassen internt i de 18 LO-forbund er stor, mener Henning Jørgsensen.

Han peger bl.a. på Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, som et andet bud på en ny formand.

"Han har det faglige i orden og kan formulere sig. Han sidder i LO's daglig ledelse, og han er chefforhandler på CFU-området," siger Henning Jørgensen, der understreger, at den kommende LO-chef skal være stærk.

"Flere af de enkelte LO-forbund har vokset sig lidt for store og for egoistisk magtfulde. Så en ny formand skal ikke være bange for et tale de enkelte forbund imod. Det er et kæmpe problem, hvis ikke LO er et fælles talerør," siger Henning Jørgensen.

For fire år siden tabte den daværende næstformand Tine Aurvig-Huggenberger slaget om formandsposten til Harald Børsting, men næste gang kan det meget vel blive kvindernes tur.

"Vi skal da snart have en kvinde i spidsen for fagbevægelsen herhjemme. Det har man haft i Sverige og Norge, og nu har vi en kvindelig statsminister," siger Henning Jørgensen.

Harald Børsting blev i går genvalgt til formand på LO-kongressen i Aalborg, mens Lizette Risgaard blev genvalgt som næstformand.