Administration 

Kæmpebyggerier giver 87.300 job

Supersygehuse og Femern Bælt er blandt de milliardbyggerier, der giver masser af job. (Foto: Foto: Region Midtjylland/CuraVita(screendump))

Jobbene kommer af, at der i de kommende år igangsættes offentlige anlægsbyggerier for ikke mindre end 200 milliarder kroner.

Det fremgår af en hidtil ikke offentliggjort rapport, som konsulentfirmaet COWI har udarbejdet for Arbejdsmarkedsstyrelsen og Beskæftigelsesministeriet.

Det drejer sig blandt andet om Femern Bælt-tunnelen, etableringen af de kommende supersygehuse og færdiggørelsen af Metro City-ringen i København.

Rapporten fra COWI er tilgået regeringens såkaldte Leo Larsen-udvalg, der om kort tid fremlægger konkrete anbefalinger til, hvordan de mange byggemilliarder sikrer så mange danske job som muligt.

Formand for fagforbundet 3F's Byggegruppe, Peter Hougaard Nielsen, glæder sig over jobudsigten.

- Nu kommer et hav af projekter i gang, og det lander lige ned i vores turban. Behovet for arbejdskraft bliver uanset hvad så stort, at der senest om fem år vil være fuld beskæftigelse i byggeriet, vurderer Peter Hougaard Nielsen og fortsætter:

- Det, der bliver vores udfordring, er at få langtidsledige opgraderet og i job.

3F tilbyder derfor allerede nu seks ugers kurser, der på den ene side opkvalificerer og omskoler ledige, ligesom forbundet også forsøger at trække tidligere byggearbejdere, der har taget job i andre brancher under de seneste års byggekrise, tilbage i branchen igen.

- Det, der er meget vigtigt for os, er, at vi ikke kun får de rigtigt skarpe i arbejde - de skal nok komme i gang - men især de, som har gået længe, og som mangler noget selvtillid. Det gælder specielt de unge mennesker, der har gået det seneste år og ikke har fået meget erfaring eller har haft meget arbejde. De skal ind i nogle sjak og have noget erfaring. Det er sådan nogle ting, vi arbejder med lige nu, siger Peter Hougaard Nielsen.

COWI vurderer, at især ufaglærte, der har erfaring med store anlægsbyggerier, vil blive særligt eftertragtede de kommende år.

Hele 34.000 mandår vil gå til enten ufaglærte byggearbejdere eller struktører, som udfører jord- og betonarbejde. Det glæder uddannelseskonsulent Steen Boesen fra 3F, som er formand for 'Det Faglige udvalg for struktører, brolæggere og tagdækkere', sammensat af 3F, Dansk Byggeri og Kommunernes Landsforening.

Steen Boesen mener, at alle byggerier bør udbydes med både sociale klausuler og uddannelsesklausuler. Så de firmaer, der vinder entreprisen, ved, at der stilles krav om eksempelvis et bestemt antal lærlinge på hvert byggeri. Samtidig skal danske løn- og arbejdsforhold respekteres, påpeger Steen Boesen, der også forudser gyldne tider for byggeriet.

-Det burde der være. Vi kan i hvert fald ikke tillade os at klage over, at der ikke er arbejdsopgaver, siger Steen Boesen.

Mens der på landsplan bliver brug for mere end 30.000 ufaglærte med byggeerfaring, skal der blandt andet også bruges mere end 10.000 civilingeniører, 7.600 chauffører og 7.300 elektrikere, vurderer COWI.

LO-sekretær Ejner K. Holst roser regeringen for overhovedet at have skabt et overblik over behovet for arbejdskraft på de mange byggerier. Efter overblik følger handling, påpeger Ejner K. Holst, hvis løsning hedder uddannelse, uddannelse, uddannelse - og opkvalificering.

- De medarbejdere, der tiltrækkes til disse store anlægsprojekter, er ofte specialiserede medarbejdere, og de efterlader sig jobåbninger, som andre skal udfylde. Det skal vi udnytte ved at uddanne flere, siger Ejner K. Holst.

Den region i landet, hvor der bliver størst efterspørgsel efter arbejdskraft, er Region Sjælland, og dermed er der opmuntring på vej til altid trængte Lolland. Især på grund af tunnelen, der kommer til at løbe tværs under Femern Bæltet til Tyskland, men der skal også bygges både en ny Storstrøms Bro og et fængsel i området.

Regionen forventes samlet at skulle bruge næsten 30.000 medarbejdere de næste ti år. I særdeleshed ufaglærte og struktører, men også civilingeniører, chauffører, murere og elektrikere bliver eftertragtede.

Administrerende direktør for Femern Belt Development, Stig Rømer Winther, er i spidsen for et samarbejde mellem kommuner, regionen, fagbevægelse og arbejdsgivere, der skal opkvalificere den lokale arbejdsstyrke, så Region Sjælland kan drage nytte af blandt andet det gigantiske byggeri til Tyskland. Før, under og efter byggefasen.

- Fornemmelsen blandt de, der var med på Storebælt, er, at havde man grebet det en lille smule anderledes an, kunne vi have fået ansat mere dansk arbejdskraft. Og det er så det, vi prøver nu, siger Stig Rømer Winther.

»Vi har kørt nogle målrettede kurser for virksomhedsledere, mellemledere og ansatte, hvor vi har været ude og forsøge at give dem de færdigheder, der er brug for. Undervisning i blandt andet engelsk og tysk, kulturforståelse og almene kurser i strategi og ledelse. Og vi har nogle initiativer på bedding, der også skal forsøge at indfange de ledige,« siger han.

Næste år håber Stig Rømer Winther at få etableret en form for arbejdsformidling og en rekrutteringsenhed, der sammen med fagbevægelse og jobcentre skal synliggøre over for de udenlandske konsortier, hvilke kompetencer der specifikt findes i Region Sjælland.

- Vores mål er at få ansat så meget dansk arbejdskraft som muligt, siger Stig Rømer Winther.

Formanden for Beskæftigelsesregion Sjælland og Hovedstaden, regionsrådsmedlem Peter Kay Mortensen (S), peger på, at især et øget samarbejde mellem regionens jobcentre skal sikre, at lønmodtagere og arbejdsgivere møder hinanden på rette tid og sted. Alternativet er nemlig uholdbart, vurderer han.

- Hvis vi ikke leverer den arbejdskraft, der skal bruges, bliver det udenlandsk arbejdskraft. Det er vores bekymring. Og så skal vi gå og betale understøttelse til vores egne. Det er fuldstændigt sindssygt, siger Peter Kay Mortensen, der derfor har været i kontakt med stort set samtlige jobcentre i regionen for at få et samarbejde op at stå.

I rapporten oplyser COWI, at flere af byggeprojekterne bliver så store, at virksomheder herhjemme antageligvis ikke har kapacitet til at løfte opgaven. I den sammenhæng vil danske virksomheder dog kunne blive underentreprenører på opgaverne. Men man må indstille sig på, at udenlandsk arbejdskraft kommer til at spille en rolle på en del af de kommende byggerier. Og den analyse er den eneste rigtige at nå frem til, mener afdelingschef i Dansk Byggeri Louise Pihl.

»Vi er nødt til at erkende, at arbejdsmarkedet inden for bygge- og anlæg ikke er lokalt eller regionalt. Det er i hvert fald europæisk. Der vil komme folk fra hele Danmark, og der kommer folk fra andre europæiske lande. Det, vi ser nogle perspektiver i, er, at der til de store projekter vil være brug for folk med relativt specialiseret arbejdskraft. Det giver mulighed for, at der opstår jobåbninger andre steder,« siger Louise Pihl.

Michael Katz Krefeld og Karina Frimodt på dansegulvet.
Film og TV

Vild med dans:

Krefeld smidt hjem

politbil med udrykning
Krimi

Ældre ægtepar overmander indbrudstyv 

Remee og Mathilde Gøhler
Kendte

Remee jubler:

Er blevet far igen

Robert Durst i retten
Nyheder

Kendt mangemillionær sigtet for endnu et drab

Alec Baldwin
Nyheder

Medie: Der var et skarpt skud i Baldwins pistol

Mand i fiskebutik
Mad og drikke

Kendt fiskehandel får sur smiley

Københavns byret
Krimi

Taxi i vanvidskørsel:

Vognmand mister sin bil

Tina Lund
Kendte

Indbrud hos Forsidefrue

nicklas bendtner går på gaden iført jakke og slips
Kendte

Nicklas Bendtner kæmper

for sin Porsche

skilt om fugleinfluenza står ved vej
Nyheder

Fugleinfluenza igen

på vej til Danmark 

kvinde i rødt outfit poserer
Kendte

Britisk stjerne:

Jeg er for klog

til Hollywood

tog holder på banegård
Sport

Ingen tog mellem

Jylland og Fyn

alec baldwin med hånden for munden
Nyheder

Ekspert: I USA

bruger man rigtige

våben på filmset

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Jeg har taget min

krop tilbage

alec baldwin poserer med sin kone
Film og TV

Baldwin-ulykken:

Ikke første gang

film koster liv 

brandmænd i aktion efter eksplosion
Nyheder

Mange dræbt i eksplosion

på sprængstof-fabrik

alec baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin dræber

kvinde under

optagelser 

Sport

Dansk stjerne

overdynges med

hadbeskeder

fodboldspillere jubler
Sport

Italien i chok:

Mourinhos stjerner fik

bank af norske miniputter

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har

været indlagt

krøllet valgplakat
Nyheder

Ups: Valgplakater

opløses i regnen

politiafspærring på gade i mexico
Nyheder

To turister dræbt

i bandekrig 

par smiler
Nyheder

Brian Laundrie

fundet død 

james bond
Film og TV

Vild succes:

Alle elsker James Bond

Thailand
Nyheder

Thailand: Åbner for vaccinerede danskere 

asta
Kendte

Vild med dans-kæreste: Ramt af angst

dino
Nyheder

Skelet af kæmpedino:

Solgt for 50 millioner

Radio Laud
Underholdning

Radio Loud vil hedde 24syv

Andreas Jessen
Kendte

Dansk skuespiller

scorer stor rolle

Markbrande syrien
Nyheder

Syrien: 24 henrettet for naturbrande

Nyheder

Nu kommer de første ejendomsvurderinger 

corona
Nyheder

Corona-pille måske på vej

vild med dans
Kendte

Vild med dans:

De ryger ud

cihgaretter
Krimi

Fire års fængsel og 71 millioner i bøde

Nyheder

USA og Danmark:

Styrker militært samarbejde

et liolle insekt på et gulv
Dyreliv

Pas på:

Nyt skadedyr spreder sig med lynets hast

en stikkontakt
Nyheder

Danskerne frygter stigende elpriser

To midaldrende politimænd taler ved et pressemøde
Krimi

Politi finder ligdele i sag om drab på 22-årig

Aber på en trappe i Indien
Helt vildt

Mand dør da aber kaster mursten efter ham

to ben med to forskellige sko på fødderne
Sundhed

Gnaver skoen? Sådan undgår du at få vabler

Portræt af gråhåret dame
Kendte

Kræftfrie Andrea Elisabeth Rudolph bliver vært

En SUV foran en trappe
Biler

Tesla buldrer derudaf 

En mørkhåret kvinde smiler
Kongelige

Meghan Markle vil have betalt barsel 

Trump råber ud med hånden i vejret
Nyheder

Donald Trump laver sit eget sociale medie

Isbjerg i fjord
Nyheder

Forskere leder efter diamanter på Grønlands havbund

skilt med skovskidning forbudt
Nyheder

Nye skilte skal stoppe skovskidere

Den lettiske premierminister, Krišjanis Karinš
Corona

Voldsom smittestigning:

Europæisk land lukker

ned i fire uger

Scene fra the wire
Film og TV

Her er årtusindets bedste TV-serie

Nyheder

Bortvist elev tilstår 17 drab

Jair Bolsonaro
Nyheder

Dropper drabsanklager mod præsident

brugte ting
Nyheder

Brugte møbler hitter - men bordet fanger

tre kvinder poserer ved galla
Kendte

Diamantdronningen:

Køb mine børn

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Fik nej fra lægen:

Dronningen aflyser

Sport

Jeanette Ottesen:

Undskyld, jeg ramte forbi

Politi og redningsmandskab til stede ved å
Krimi

Død kvinde

fundet i å 

villa set udefra
Livsstil

Tre af landets dyreste

villaer - langt fra

hovedstaden

manu sareen smiler
Kendte

Flere kendisser

deler frække fantasier 

kaffekop med bønner
Nyheder

Nu stiger prisen

på kaffe 

nem id kort
Krimi

Ny svindelsag:

3.000 ældre fik opkald

fra falske skattefolk  

par går på fortov under paraply
Nyheder

DMI: Her bliver

det værst 

Facebooks logo
Nyheder

Facebook

skifter navn 

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen vil ikke

være årets olding

politibil med påskriften politi
Krimi

Efterlyst mand mister

livet i bilulykke 

mand går med taske
Nyheder

Rekordmange i arbejde

- men ikke alle steder

i landet

vejskilt med fem navne som alle hedder noget med bær
Helt vildt

Stakkels pizzabud: Nyt

vejskilt er helt gak-gak 

komiker på scenen
Kendte

Nygift komiker:

Endelig kan vi fejre

brylluppet

udbrændt fly ligger på jorden
Nyheder

Mirakuløst:

Alle passagerer

overlever flyulykke

Sport

Direktør om mobbesag:

Unødvendigt af Ottesen

mand står med sværd
Helt vildt

Fandt 900 år gammelt

riddersværd på

havbunden 

Nyheder

Handelsbanken

forlader Danmark

pige smiler
Nyheder

Australien holder vejret:

4-årig pige forsvundet

på fjerde døgn  

Fire små biler i en collage
Biler

Test: 4 x mini-elbiler

El-ternativer

kvinde sidder i retssal med mundbind
Nyheder

96-årig anklages for

nazidrab: Hun kendte

til det hele

en lægehelikopter i luften
Krimi

22-årig kvinde ramt af bilist er død 

En bankfacade med Nordea på
Nyheder

Nordea hæver prisen for opsparinger over 100.000 kroner

En politimand med et stopskilt
Krimi

7.000 bilister røg i fartfælden

Et pas og en flybillet
Rejser

Her er verdens stærkeste pas

Folk i dragter linet op sammen med andre med våben
Film og TV

Eksperter advarer:

Squid Game gør vores børn afstumpede

En masse køer på en mark
Nyheder

Kødkvæg har i årevis drukket PFOS-forgiftet vand

Et skelet af et fortidsdyr
Dyreliv

Zoologisk Museum lukker og slukker