OK18 Kæmpe drama om lockoutvarsler: Beskyldes for at være ugyldige
Konfliktvarslerne er for upræcise, mener formanden for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen. Foto: Torkil Adsersen/ Ritzau Scanpix
Faglige organisationer giver arbejdsgivere i kommuner og regioner få dages frist til at præcisere omfattennde lockoutvarsler.

De faglige organisationer sætter nu et stort spørgsmålstegn ved de konfliktvarsler, som arbejdsgiverne har fremsendt efter sammenbruddet i overenskomstforhandlingerne i kommuner og regioner. 

Konfliktvarslerne er for upræcise, mener formanden for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen.

- Det er rigtig svært for os at se, hvem der vil være omfattet af en eventuel konflikt. Når man for eksempel skriver, at 'psykiatrien er undtaget fra konflikt,' hvad mener man så, spørger FOA-formanden.

Lockoutvarslerne blev diskuteret på et møde blandt lønmodtagernes topforhandlere tirsdag aften. Også Danmarks Lærerforening har noteret sig, at visse lockoutvarsler savner konkrete oplysninger om, hvilke medlemmer, der vil blive undtaget fra en eventuel konflikt. 

De faglige organisationer har nu rettet henvendelse til Kommunernes Landsforening og Danske Regioner med en klar opfordring til at præcisere varslerne. 

I sidste uge varslede kommunerne lockout af 250.000 medarbejdere. Regionerne er klar til at lockoute 70.000 ansatte, hvis konflikten bliver en realitet.

- Vi har givet dem et par dage til at besvare vores henvendelse. Samtidig har vi indkaldt arbejdsgiverne til Fællesmøde, der er første skridt mod en egentlig arbejdsretssag, siger Dennis Kristensen.

Hvis ikke arbejdsgiverne er i stand til at give en uddybende redegørelse for, vil de faglige organisationer kræve, at varslerne bliver fremsendt på ny. Det kan skubbe tidspunktet, hvor en eventuel konflikt kan træde i kraft. 

- Vi skal kunne give hvert enkelt medlem klar besked om. Derfor kan det komme på tale at kræve, at arbejdsgiverne sender varslerne forfra, siger Dennis Kristensen.

I Danske Regioner står man 'helt uforstående' over for kritikken. 

- For vi har ikke lockoutet psykiatrien, hvilket vi meget tydeligt har kommunikeret. Derfor bør der ikke være noget at være i tvivl om. Men vi tager selvfølgelig gerne et møde med fagforeningerne - især hvis vi har modtaget en begæring om fællesmøde, men det er ikke sket endnu, oplyser Danske Regioner til Ritzau.

Kommunernes Landsforening oplyser til Avisen.dk, at man først onsdag vil forholde sig til fagforbundenes kritik.

Arbejdsgivernes lockout er varslet til at kunne træde i kraft den 10. april. Forligsmanden, der nu styrer overenskomstforhandlingerne i hele den offentlige sektor, har mulighed for at udsætte konflikten i to gange 14 dage.