Kadetten Mads lettet: Farvel til Bilka og goddag til politijob

Det har været grinagtigt, pinligt og kedeligt ikke at kunne arbejde som politikadet, siger 22-årige Mads Andersen. Nu glæder han sig over, at konflikten er afblæst, til at komme i job og få sit politiskilt.
Foto: Privat

- Vi er lettede. Nu kan vi begynde at forberede os, så vi kan komme i arbejde i politiet. Det er en fed følelse.

Dét siger 22-årige Mads Andersen, der er en af de nyuddannede politikadetter, som har ventet utålmodigt på at komme i arbejde - og dermed aflaste de pressede betjente med grænsekontrol og bevogtningsopgaver. 

En langvarig strid om kadetternes ansættelsesvilkår satte imidlertid en stopper for, at Mads Andersen og de øvrige 52 nyuddannede kolleger kunne komme i gang som planlagt den 1. september.  

Fredag lykkedes det Politiforbundet og den statslige arbejdsgiver, Moderniseringsstyrelsen, at blive enige om en overenskomst for kadetterne. Der er nu udsigt til, at kadetterne kan komme i arbejde den 1. oktober. 

- Vi glæder os til at læse aftalen, og vi håber, at vi får nogle ordentlige vilkår og en ordentlig løn, siger Mads Andersen kort efter, at han har fået beskeden om, at forliget er faldet på plads.

Han og to andre kadetter nåede at blive hyret som vikarer i Bilka i Aabenraa, mens de ventede på afklaring på konflikten. 

Hvordan har det været at tage en uddannelse uden at vide, hvornår man kunne komme til at bruge den?

- Det har været rigtig grinagtigt, kedeligt, pinligt og ærgerligt. Nu er vi bare glade for, at aftalen er kommet på plads, siger Mads Andersen og tilføjer, at han har bakket Politiforbundet op i hele forløbet.

Nu glæder Mads Andersen sig til at få sit politiskilt. Først når han har skiltet i hånden, skal det nye job fejres, understreger han.

Også 19-årige Theis Gotfredsen glæder sig over, at konflikten nu er afblæst, så han kan bruge sin kadetuddannelse:

- Jeg er glad. Man gik jo og havde i baghovedet, at man måske skulle lægge alternative planer. Der skulle ikke gå mange måneder, før man var nødt til det, siger Theis Gotfredsen, der nu gør klar til at flytte fra København og tættere på den dansk/tyske grænse.

De 53 politikadetter blev færdige med deres uddannelse 1. september, men de kunne ikke komme i arbejde, fordi Dansk Politiforbund forinden havde varslet blokade som følge af uenighed om kadetternes ansættelsesvilkår.

Stridens kerne var kadetternes strejkeret og nødberedskaber i tilfælde af en strejkesituation. Blokaden betød, at medlemmer af Politiforbundet og en række andre fagforbund ikke kunne tage arbejde som politikadetter. 

Ifølge en pressemeddelelse fra Finansministeriet er der med den nye aftale opnået enighed om, hvordan man sikrer, at politikadetterne i tilfælde af konfliktsituation kan løse opgaver af væsentlig betydning for Danmarks sikkerhed. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.