Jysk rekord i meldinger om omsorgssvigt
Sidste år havde Esbjerg Kommune 1.722 underretninger, som var mere en end fordobling fra året før. Foto: Colourbox
Sager som Tønder- og Esbjerg-sagen har øget opmærksomheden på at underrette om svigt i børnesager i Syd- og Sønderjylland.

En ny opgørelse viser, at antallet af underretninger i de Syd- og Sønderjyske kommuner stiger kraftigt i år.

Eksempelvis modtog Varde Kommune 641 underretninger i 2011, men hvis kommunen får lige så mange i de sidste seks måneder, som man har fået i de første seks måneder, så runder man i år 1.000 underretninger.

Ifølge lederen af kommunens myndighedsdel, Rudi Brinch Andersen, så skyldes stigningen en generelt større opmærksomhed på børnesager.

- Det er fordi, man er blevet meget mere opmærksom ude i kommunerne, og så har vi haft nogle grumme sager, og den omtale har været med til, at børneinstitutioner og skoler er mere opmærksomme på, hvad de ser og hører, lyder det fra Rudi Brinch Andersen til DR Syd.

Sidste år havde Esbjerg Kommune 1.722 underretninger, som var mere en end fordobling fra året før. Her har Esbjerg-sagen haft en direkte betydning, og ifølge børne- og familieafdelingen ligger antallet på samme niveau i år.

Socialministeriet fik tidligere i år et ekspertpanel til at komme med deres anbefalinger til, hvordan kommunerne undgår en Tønder- eller en Esbjerg-sag.

En af hovedanbefalingerne var, at kommunerne netop skulle lave en modtageenhed til underretninger. I halvdelen af de otte syd og sønderjyske kommuner har børne- og familieafdelingen allerede fået en såkaldt modtageenhed.

Enheden skal tage imod underretninger om børn og lave en forundersøgelse. Og det arbejde letter presset på de øvrige socialrådgivere. Sådan lyder ihvertfald erfaringen fra Aabenraa Kommune, der siden 2010 har haft en modtageenhed.

- I kraft af at man specialiserer sig, så skal man ikke rumme hele spektret inden for serviceloven. Det betyder, at de socialrådgivere, der sidder og laver børnefaglige undersøgelser, de skal ikke bruge tid på at forholde sig til de underretninger, der kommer ind, fortæller leder af myndighedsafdelingen i Aabenraa Kommune, Ruth Fabricius til DR Syd.

Haderslev, Vejen, Sønderborg og Fanø er de fire syd- og sønderjyske kommuner, der ikke har gjort det endnu. På Fanø vil det dog ikke give nogen mening, da der kun er én socialrådgiver på børne-området.