Jurist: PET kan godt have aflyttet Sass
PET afviser TV 2s oplysninger om, at efterretningstjenesten har overvåget eller aflyttet Henrik Sass Larsen - men formuleringen i deres pressemeddelelse udelukker ikke 100 procent, at det ikke kan have fundet sted. Foto: Polfoto/Thomas Lekfeldt/arkiv / POLFOTO
PET anvender en tvetydig formulering i pressemeddelelse, hvor de svarer tilbage i sagen om aflytningen af Sass, vurderer ekspert.

Det lille ord "rettet" får nu særligt fokus, efter PET har valgt at benytte det i sagen om mulig aflytning af den tidligere top socialdemokrat Henrik Sass Larsen.

I en pressemeddelelse skriver PET nemlig, at de ikke har foretaget aflytning eller overvågning "rettet mod Henrik Sass Larsen".

Men selve formuleringen udelukker omvendt ikke, at efterretningstjenesten kan have aflyttet Sass Larsens telefon. Hvad der kan ligge i formuleringen er derimod, at politikeren ikke har været den mistænkte i sagen.

"Der er en teoretisk mulighed for, at PET og politiet kan aflytte folk, der ikke selv er mistænkte i sager, hvis der er anledning til at tro, at der for eksempel bliver kommunikeret beskeder til og fra den mistænkte fra en persons telefon - eller en mistænkt bruger et kommunikationsmiddel som en bekendt eller lignende er besiddelse af," siger CEPOS's chefjurist, Jacob Mchangama til Newspaq.

"Det er måske svært at forestille sig, at Suzuki-Torben eller en anden skulle bruge Henrik Sass' telefon - eller at der skulle blive kommunikeret til en mistænkt via Henrik Sass' telefon. Men hvis PET har haft en mistanke om det, så er det en teoretisk mulighed," vurderer chefjuristen.

PET har sendt pressemeddelelsen ud, efter TV 2 Nyhederne torsdag bragte historien om, at flere uafhængige kilder fortalte tv-stationen, at PET havde foretaget aflytning og overvågning af Henrik Sass Larsen op til hans manglende sikkerhedsgodkendelse få uger efter valget.

Hovedpersonen selv er frustreret over forløbet og PET's arbejde.

"Hvad ved jeg, hvad de (PET, red.) har foretaget sig? Det er jeg usikker på. Jeg tvivler meget på, hvad der er sket i sagen. Det er uacceptabelt, at det bliver ved på denne her måde. Man skylder mig at komme frem med grundlaget (for sikkerhedsgodkendelsen)," siger Sass i dag til Newspaq.