Administration 

Jurastuderende bliver dårligere rustet til advokatjob

I disse dage starter 2.415 unge mennesker på jurastudiet på de fire universiteter i Aarhus, Aalborg, Odense og København. I Aarhus møder de studerende frem til et jurastudie, der er væsentligt forringet. Aarhus Universitet har nemlig skåret væsentligt ned på antallet af eksterne undervisningstimer og kursusfag. Danske Advokater har i en ny undersøgelse spurgt sine medlemmer hvilke konsekvenser, nedskæringerne får. Det vil gå voldsomt ud over de aarhusianske studerendes erhvervsparathed, mener advokaterne. Nyuddannede jurister fra Københavns Universitet vil fremover være mere attraktive, når et job skal besættes.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Jurastuderende fra Aarhus Universitet bliver mindre attraktive for advokatbranchen, når de skal ud at have et job, og de kan også forvente, at det bliver sværere at få et studiejob. Uden praktisk erfaring vil de skulle igennem en længere indkøring i deres første job i forhold til deres kolleger fra Københavns Universitet. Det er konklusionen fra en ny undersøgelse blandt Danske Advokaters medlemmer.

Næsten halvdelen af de 197 advokater, der har medvirket i Danske Advokaters nye undersøgelse, vurderer, at jurastuderendes manglende indsigt i praksis får stor eller meget stor betydning, når de fremover skal besætte en stilling med en nyuddannet jurist.

Studieleder på Juridisk Institut ved Aarhus Universitet, Per Andersen, har tidligere indrømmet i Danske Advokaters medlemsblad, at nedskæringen i eksterne undervisere forringer uddannelsen. Her lovede han også at kontakte studielederne på de andre juridiske institutter for sammen at gå til uddannelses- og forskningsministeren.

Foretrækker nyuddannede fra andre universiteter

De forringede forhold på jurastudiet bekymrer Claus Barrett Christiansen, der er ekstern underviser og har siddet som suppleant i Aarhus Universitetets aftagerpanel som repræsentant for advokatbranchen:

"Aarhus Universitet har ikke alene skåret ned på de eksterne undervisere, de har også skåret ned på antallet af udbudte kursusfag. Det er en klar forringelse af jurauddannelsen i Aarhus, og jeg tror, der er en risiko for, at kandidater fra Københavns Universitet med tiden vil blive foretrukket, hvis Aarhus Universitet fortsætter med at fravælge eksterne undervisere. De studerende bliver mindre parate til at varetage et job på f.eks. et advokatkontor," siger Claus Barrett Christiansen, der er advokat i landets næststørste advokatvirksomhed, Bech-Bruun.

Færre studiejobs i Aarhus

Claus Barrett Christiansen mener også, at nedskæringer på de eksterne undervisere betyder, at der vil komme færre studiejobs.

"Det er sket flere gange, at jeg i undervisningen har mødt en studerende, der var særlig dygtig, og som jeg har foreslået til ansættelse, selv om vi i forvejen havde ansat de studiemedhjælpere, vi skulle bruge. Det vil jo ikke ske, hvis eksterne undervisere ikke har deres gang på universitetet," siger Claus Barrett Christiansen.

I forvejen har studerende fra Aarhus Universitet svært ved at få job umiddelbart efter endt uddannelse. To ud af ti nyuddannede fra Aarhus kom i job lige efter de blev færdige, viser en undersøgelse fra jurister- og økonomernes fagforening DJØF. Ifølge fagforeningen hænger det sammen med, at der er færre studierelevante jobs i Aarhus end i København, hvor syv ud af ti dimitterede fra CBS og Københavns Universitet fik arbejde med det samme.

Nedskæringer er sket uden orientering

Universitetets aftagerpanel, der består af repræsentanter for anklagemyndigheden, domstolene, advokater og private virksomheder, blev ikke forudgående orienteret om Aarhus Universitets planer om nedskæringer på jurastudiet og fravalget af eksterne undervisere.

"Meddelelsen til de eksterne undervisere om, at de kunne forvente at blive skåret ned, er sket hen over hovedet på aftagerpanelet. Undskyldningen fra universitetet er, at det er sket så hurtigt, og årsagen er den dårlige økonomi, og at de er blevet mødt med et krav om mere forskningsbaseret undervisning. Det sidste giver slet ingen mening for jurastudiet, hvor viden om praksis er en langt vigtigere del af uddannelsen end på for eksempel de natur- og lægevidenskabelige uddannelser. Derfor er jeg enig med studieleder Per Andersen i, at man bør få ministeriet til at se på begrebet forskningsbaseret uddannelse, når det kommer til et fag som jura," siger Paul Mollerup, der er adm. direktør i brancheforeningen Danske Advokater.

Aarhus Universitets omdømme

"Aarhus Universitet har altid blandt såvel studerende som arbejdsgivere i advokatbranchen og blandt andre aftagere haft et rigtigt godt omdømme, og det er en god institution med dygtige interne og eksterne undervisere og forskere på jurauddannelsen. Jeg synes, det er synd, hvis universitetet bevæger sig ned ad en glidebane i forhold til kvalitet og udbud af fag, specielt fordi besparelserne slet ikke står mål med den skade, der sker," siger Claus Barrett Christiansen

Karsten Madsen, Aalborg, og Flemming Hartvig Pedersen, der begge sidder i Danske Advokaters uddannelsesudvalg, bakker advokatkollegaen i Aarhus, Claus Barrett Christian, op i, at Aarhus Universitet er på vej ned ad en glidebane. Det samme gør Casper Hauberg Grønnegaard, København. På Aalborg Universitet har Karsten Madsen også observeret en tendens med nedskæringer på eksterne undervisere. Men slet ikke i samme grad som i Aarhus. Derimod er varslede nedskæringer på de eksterne undervisere på Syddansk Universitets jurastudie heldigvis ikke blevet en realitet. Imens jurastuderende i København har fået flere konfrontationstimer med eksterne undervisere.

Danske Advokater følger udviklingen tæt for at sikre, at nedskæringerne fra Aarhus Universitet ikke smitter af i samme grad på de andre uddannelsessteder.

Uigennemskuelige eksamensbeviser

Et andet problem i ansættelsesprocessen er uigennemskuelige og ikke-sammenlignelige eksamensbeviser. Et stort flertal af de advokater, der har deltaget i Danske Advokaters undersøgelse, ønsker, at det bliver lettere at gennemskue eksamensbeviserne. 64 procent synes, at det er uhensigtsmæssigt, at vægtningen af karaktererne på eksamensbeviset er forskellig fra universitet til universitet. 70 procent mener, at jurastudierne bør ensrette navnene på kursusfagene.

Det er svært for landets advokatkontorer at sammenligne kvalifikationerne for nyuddannede jurister fra forskellige universiteter. Så svært, at brancheforeningen ligefrem har måttet udvikle en guide, så advokaterne kan gennemskue eksamensbeviserne. Det skyldes, at de enkelte karakterer på eksamensbeviset tæller med forskellig vægtning, når karaktergennemsnittet beregnes. Desuden gør det advokaternes udvælgelse af kandidater til et ledigt job mere besværligt, at mange kursusfag kaldes noget forskelligt fra universitet til universitet.

Yderligere oplysninger:

Claus Barrett Christiansen, ekstern underviser på Aarhus Universitet, suppleant til universitetets aftagepanel, advokat hos Bech-Bruun, tlf.: 25 26 36 33, e-mail:clb@bechbruun.com

Paul Mollerup, adm. direktør i Danske Advokater, tlf.: 51 34 20 30, e-mail: pmo@danskeadvokater.dk

Karsten Madsen, Danske Advokaters uddannelsesudvalg, advokat hos HjulmandKaptajn i Frederikshavn, tlf.: 72 21 16 57, e-mail: kma@20151000.dk

Flemming Hartvig Pedersen, Danske Advokaters uddannelsesudvalg, advokat hos Focus-Advokater i Odense, tlf.: 41 37 20 92, e-mail: fhp@focus-advokater.dk

Casper Hauberg Grønnegaard, advokat og direktør for Ret&Råd, tlf.: 69 66 30 18, e-mail: chg@ret-raad.dk

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Dronningen
Krimi

57-årig kvinde: Anholdt for at true kongehuset

krybskytter
Nyheder

Krybskytter: Dyr led smertefuld død

En mand taler på en gårdsplads
Nyheder

TV 2-chef er sygemeldt efter kritik af falsk historie

En sæk kokain
Krimi

Syv frifundet i historisk kokainsag får nej til erstatning

Kinesiske forskere i et labaratorium
Corona

Virolog i Wuhan afviser laboratorielæk

Et gult palæ med Dannebrog ude foran
Krimi

Mistænkelig pakke var ufarlig

En fyr i hospitalssengen
Sport

Christian Eriksen: Jeg har det okay

En flot terrasse med smagfulde møbler
Advertorial

Annonce

Få den flotteste terrasse i nabolaget

en ung pige jubler foran skærmen
Advertorial

Annonce

4 grunde til at benytte online auktioner

en sparegris spiser penge
Advertorial

Annonce

Dét skal du huske, når du har oliefyr

En smilende midaldrende kvinde
Kendte

Hollywoodstjerne dræbt i trafikulykke

Et mundbind og en politimand
Krimi

Skændtes om mundbind:

Dræbte ekspedient og sårede to andre

En fartkontrol
Nyheder

Fartbøder er styrtdykket

en lystavle på et hospital med kræftadgang
Corona

1.600 færre kræftdiagnoser efter coronaen 

Joe Biden på talerstolen
Nyheder

Biden lover at forsvare Ukraine mod russisk aggression

hund
Nyheder

Varmebølge: Tænk på vovsen

wozniacki
Kendte

Wozniacki er blevet mor

mad
Nyheder

Dansk restaurant Europas bedste

nato
Nyheder

Nato i krig med klimaforandringer

mord
Krimi

Mor anklaget: Slog sine fem børn ihjel

bombe
Krimi

Unge mænd dømt: Truede skoler med bomber

brudekjole
Kendte

Sarah Grünewald: Brudekjolen er solgt

død
Krimi

 12 års fængsel: Dødelig påkørsel i bandekonflikt

Underholdning

Godfather til Danmark

Løver
Dyreliv

Skal du af med hesten: Løvemad

linse kessler i regnbuefarvet outfit
Film og TV

Linse afslører:

Nyt program på vej

tre danske pas ligger på et bord
Nyheder

Nyt pas inden ferien?

Så skal du skynde dig

hjertestarter i boks
Sundhed

Efter Eriksens kollaps:

Flere vil være hjerteløbere

fisk ligger på grill
Mad og drikke

Træt af bøffer?

Læg disse fisk på grillen

kvinde i rød t-shirt
Nyheder

Sygeplejersker siger nej:

Strejke på vej

kasper schmeichel taler på pressemøde
Sport

Besøgte Eriksen:

- Det var sgu dejligt

at se ham

folk bader ved havnebad
Nyheder

Op mod 33 grader: 
Nu kommer varmen

fodboldspillere står omkring christian eriksen der bliver behandlet
Sport

Eriksen: Jeg har

det bedre 

motorvej set fra bro
Krimi

Dansk kvinde 
mister livet i Tyskland

martin braithwaite står i træningstrøje
Sport

Braithwaite:

Vi er stadig rørt

af situationen

to mænd står og smiler
Kendte

Hollywood-stjerne

er død

mundbind ligger på gaden
Corona

Endelig: I dag kan

du droppe mundbindet 
i butikkerne

vej i lunderskov
Krimi

30-årig i kritisk tilstand

efter soloulykke 

En kvinde med mundbind helt tæt på. Man kan kun se hendes øjne og det øverste af mundbindet.
Nyheder

Hospitaler kræver

stadig mundbind

Et billede af en sø
Krimi

3-årig fundet

livløs i vandet

Siden af en politibil
Krimi

Savnet siden maj:

Nu er han fundet død

Dronningen sidder på en stol foran en kirke ved siden af hende står prins Christian og ved siden af ham står kronprins Frederik, der er i uniform
Kongelige

Dronningen overlader

tøjlerne til den unge 

generation

Lejligheden som er luksuriøst indrettet med store grønne planter, designer møbler og højt til loftet.
Nyheder

Millioner i rabat

på luksuslejlighed

Christian Eriksen på banen mens han dribler med en bold.
Sport

Genoplivet med 

hjertestarter

Landstræner Kasper Hjulmand med alvorligt ansigt
Sport

Landsholdstræneren fortryder

billede af Peter Schrøder
Kendte

Peter Schrøder:

- Jeg troede jeg var

en gave til nationen

person viser to glas med sputnik-vaccine
Corona

Bliv vaccineret

- vind en bil

billede af politibil
Sport

Kvinde i livsfare efter voldsom ulykke med hestevogn

billede af Claes Bang, som modtager en pris
Kendte

Dansk stjerne coronaramt - har levet som pensionist

Eriksen fotograferet inden kampen mod Finland gik i gang
Sport

Eriksen er stabil,

men fortsat indlagt

billede af alexandra
Kongelige

Alexandra låner

millioner til ny bolig

haveslange med fuld tryk på vandet
Livsstil

Vander du også haven forkert?
- sådan skal det gøres

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps

billede af nogle nuggets
Mad og drikke

"Uegnede som fødevarer"
– risiko for mug

billede af ritt bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard:
- Vrede er
godt for kvinder

eriksen og holdkammerater i jubelscene
Sport

Eriksen har sendt chat-besked til holdkammerater

drengen står med sværdet i hænderne
Helt vildt

Dreng fandt 

historisk sværd

Billede af Blue Origins rumfartøj
Helt vildt

Betaler kassen: Ukendt skal på rumrejse med Bezos

De danske står samlet i en ring
Sport

Danmark taber EM-åbning i skyggen af Eriksens kollaps

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

billede af eriksen der bæres væk
Sport

Christian Eriksen stabiliseret - kollapsede midt i EM-kamp

Eriksen bæres fra banen og skærmes af de danske spillere
Sport

Fodboldverdenen sender varme tanker til Christian Eriksen

billede af egedal centret
Krimi

Ældre kvinde truede og spyttede på teenager

You Jianxia holder sit rekordbevis
Helt vildt

Uforklarlig rekord: Kvinde har verdens længste øjenvipper

danske fodboldfans hygger sig
Sport

Dagens afstemning: Hvor langt når Danmark ved EM?

billede af en Pukkelhval
Helt vildt

Udspyttet fisker:
Pukkelhval
forsøgte at spise mig

billede af en Smarties Pop Up
Mad og drikke

Advarsel: 
Gift i populær
børne-is

billede af en frodig køkkenhave
Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

billede af politibil
Krimi

Kvinde flygtede nøgen - par anholdt for voldtægt

Giette Seeberg på Golfbane
Helt vildt

Kendt eks-politiker laver

hole-in-one

allerførste golfrunde

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies skal være mormor

indgang til HHX
Nyheder

Lærer suspenderet: Onanerede midt i virtuel undervisning

portræt Lea Wermelin
Nyheder

Giftrester i mere end halvdelen af vandboringer

Thomas Gotthard
Krimi

Drabssigtet præst erkender drab

Lucinda Riley portræt
Bøger

Bestsellerforfatter er død

Blomster på gerningssted
Krimi

Kørte femårig pige ihjel: 

Her er straffen

dankort
Nyheder

Stort nedbrud:

Dankort og MobilePay 

fungerer igen

Stig Tøfting og kronprinsen spiller fodbold
Kongelige

Frederik på banen

mand i arkiv
Nyheder

Tyskland lukker Stasi-arkivet

johnny fra kandis smiler
Film og TV

Kandis-Johnny synger

om sex i nyt program